Κυρώσεις Ρωσία: Οι χώρες της ΕΕ που αντιδρούν στο εμπάργκο

0
68

Κυρώσεις Ρωσία: Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Μεγάλη ήταν η αντίδραση κάποιων χωρών της ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που ανακοίνωση η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Μετά την εξαγγελία τουλάχιστον τέσσερις χώρες ζητούν είτε εξαίρεση από το εμπάργκο είτε μεταβατική περιόδο δύο και τριών χρόνων.

Η πρόταση της Κομισιόν δεν βρίσκει σύμφωνες όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη Σλοβακία, Βουλγαρία, Τσεχία και Ουγγαρία, χωρες με μεγάλη εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δηλώνουν την αντίθεσή τους στην απόφαση και ζητούν είτε εξαίρεση από τις κυρώσεις, ή μεγαλύτερη μεταβατικη περίοδο.

Τι στάση έλαβε η Ουγγαρία

Η Ουγγαρία δεν θα συμβιβαστεί με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου με τη σημερινή του μορφή, επειδή είναι «κατά της εθνικής ενεργειακής ασφάλειας της Ουγγαρίας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας.

“Η πρόταση εκ μέρους των Βρυξελλών προτείνει ότι θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Η συντομότερη περίοδος —είμασταν ξεκάθαροι σε αυτό, οι εταιρείες πετρελαιοειδών μας το έχουν ξεκαθαρίσει — είναι τρία έως πέντε χρόνια”, δήλωσε ο Ζόλταν Ο Κόβατς, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, την Τετάρτη στην Ελένη Γκιόκο και το CNN. “Η ουσία της λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη είναι η συναίνεση… Εμείς υποστηρίζουμε και λέμε στις Βρυξέλλες και σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ότι για λογαριασμό της Ουγγαρίας, απλά δεν μπορεί να γίνει όπως θέλουν”.

«Το πακέτο κυρώσεων των Βρυξελλών θα απαγόρευε τις αποστολές πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, σε ένα μάλλον σύντομο χρονικό διάστημα, στην περίπτωση της Ουγγαρίας στα τέλη του επόμενου έτους», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιαρτο.

Νέα συνάντηση για το έκτο πακέτο κυρώσεων

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Reuters, θα υπάρξει νέα συνάντηση των 27 για το θέμα την Πέμπτη 5/5.  Το έκτο πακέτο περιλαμβάνει την πρόσθετη καταχώριση στη λίστα με τις κυρώσεις, αξιωματούχων και άλλων προσώπων που ενεπλάκησαν στα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, αποκλεισμό πρόσθετων σημαντικών ρωσικών τραπεζών και απαγόρευση μετάδοσης τριών ακόμη ρωσικών ειδησεογραφικών καναλιών.

«Βγάζουμε έξω από το σύστημα SWIFT την τράπεζα Σερμπανκ. Η Σερμπανκ είναι μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες. Κατέχει περίπου το 37% του συνόλου του τραπεζικού τομέα. Επίσης, θα βγάλουμε έξω από το σύστημα SWIFT δύο άλλες μεγάλες τράπεζες στη Ρωσία», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Πως απάντησε η Μόσχα

Την ίδια ώρα η Ρωσία απαντά πως οι κυρώσεις θα βλάψουν και τους ίδιους τους Ευρωπαίους.  «Οι κυρώσεις των Ευρωπαίων είναι δίκοπο μαχαίρι. Ενώ προσπαθούν να μας προκαλέσουν ζημιά, αντιμετωπίζουν κι αυτό υψηλό τίμημα. Και πληρώνουν ήδη αυτό το τίμημα, και το κόστος των κυρώσεων για τους για τους Ευρωπαίους αυξάνεται μέρα με τη μέρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Προεδρίας, Ντμιτρι Πέσκοφ.

Σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι επιφυλακτικές χώρες να μην ασκήσουν βέτο στην πρόταση, οι Βρυξέλλες πρότειναν μια μεγαλύτερη περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr