Κυρώσεις Τουρκία Τσαβούσογλου: Μην τολμήσει η ΕΕ να μας τις επιβάλει

0
49

Άκρως εμπρηστικός εμφανίστηκε μετά το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος φαίνεται πως άρχισε τις απειλές.

Δίνοντας συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa» ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ερωτώμενος για τις συζητήσεις περί επιβολής κυρώσεων, επεσήμανε πως καλό είναι «να μην τολμήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας επιβάλει κυρώσεις».

«Οι ισχυρισμοί για τα ελληνοκυπριακά θαλάσσια σύνορα είναι υπερβολικοί και αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο. Η επίτευξη ενός δίκαιου θαλάσσιου ορίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο κύριος πυλώνας της πολιτικής μας. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η Τουρκία, ξεκινώντας από τον πρόεδρο Ερντογάν, κάλεσε τα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου για διάλογο και συνεργασία».

«Ελπίζουμε ειλικρινά η Ελλάδα να εισέλθει σε μια ουσιαστική διαδικασία διαλόγου», σημείωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και συνέχισε λέγοντας πως Τουρκία εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της για το προσφυγικό: «Χάρη στις προσπάθειές μας, οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 92%. Ωστόσο, η ΕΕ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Όσοι δεν μπορούσαν να κάνουν ένα βήμα πίσω στην ανατολική Μεσόγειο επιδόθηκαν σε κούφιες απειλές και εκβιασμούς αλλά τελικά εισάκουσαν τις εκκλήσεις μας για διάλογο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σχολιάζοντας εμμέσω τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Σε ομιλία του στο Ικόνιο, τόνισε, επίσης, τα εξής: «Ήθελαν να παίξουν ένα παρόμοιο παιχνίδι στη Μεσόγειο. Μετά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην ΤΔΒΚ, χάρη στη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη μετατρέψαμε ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου σε νόμιμο πεδίο δραστηριότητας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr