ΚΥΣΕΑ Navtex: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου

0
25

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Αυγούστου, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα, μετά και τη νέα Navtex από τη γειτονική χώρα για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Παρόντες ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ναυτιλίας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος έφτασε στο Μαξίμου φορώντας στολή παραλλαγής. Μετά το τέλος του Συμβουλίου, ο κ. Φλώρος τόνισε ότι «όλα θα πάνε καλά».

Σε πλήρη επιφυλακή οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις:

Η Navtex της Τουρκίας ενεργοποιείται από σήμερα και θα έχει ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου. Σημειώνεται πως πρόκειται για την ίδια περιοχή όπου η Τουρκία ήθελε να πραγματοποιήσει έρευνες τον Ιούλιο. Σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός στόλος είναι στις θέσεις του και παρακολουθεί τις κινήσεις των  πλοίων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες σε ανάκληση των αδειών σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προχώρησε το . Τα στελέχη καλούνται να επιστρέψουν στις μονάδες τους, σε μικρό χρονικό διάστημα. Όσοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί βρίσκονται σε άδεια, επιστρέφουν άμεσα στις μονάδες, ενώ δεν εγκρίνονται νέες άδειες.

Με αντι-Navtex απαντά η Ελλάδα στην Τουρκία:

Εν τω μεταξύ, άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις της Άγκυρας καθώς η χώρα μας προχώρησε σε έκδοση αντι-Navtex. Η γειτονική χώρα εξέδωσε Navtex για σεισμικές έρευνες του Oruc Reis ανοιχτά του Καστελόριζου. Η απάντηση της Ελληνικής πλευράς ήταν άμεση. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού έχει εκδώσει αντι-Navtex.

Ο σταθμός Ηρακλείου ανακοινώνει ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή. Και κατά δεύτερον επισημαίνει ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Mάλιστα καλούνται οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

H Navtex στην αγγλική γλώσσα:

ZCZC HA28 100640 AUG 20 IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20 SOUTHEAST CRETAN SEA 1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA. 2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA26-1024/20. 3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20. NNNN

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr