Κυβέρνηση: Χρέος μας η απόδοση ευθυνών

0
38

«Έγιναν βήματα από την κυβέρνηση, αυτονόητη η ανάληψη πολιτικής ευθύνης», τόνισε ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου

«Έγιναν βήματα από την κυβέρνηση, αυτονόητη η ανάληψη πολιτικής ευθύνης», τόνισε ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, δείχνοντας το πρωταρχικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να αποδοθούν οι ευθύνες.

«Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας, η μέριμνά μας σταθερά βρίσκονται στους οικείους των θυμάτων και των αγνοουμένων και στους τραυματίες. Όλοι είμαστε συντετριμμένοι από το τραγικό συμβάν στα Τέμπη. Δεκάδες ανθρώπινα δράματα, πόνος, αβάσταχτος πόνος, εικόνες που συνθλίβουν την καρδιά και την ψυχή όλων μας. Τα λόγια είναι ανεπαρκή, είναι φτωχά, είναι λίγα για να εκφράσουν αυτό που συνέβη και κυρίως αυτό που προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα σε όσους βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας», ανέφερε οπ κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι «όλα τα ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη αυτή θα κατατεθούν στο δημόσιο διάλογο με νηφαλιότητα» προσθέτοντας: «Η αλήθεια σώζει κυρίως τις δύσκολες στιγμές. Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την αλήθεια και ελπίζω κανείς άλλος». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οφείλουμε με ειλικρίνεια να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να μην ξανασυμβεί. Η επόμενη δεκαετία είπε ο πρωθυπουργός θα είναι δεκαετία μεγάλων έργων στους σιδηρόδρομους. Δεν είναι όμως σήμερα η ώρα να τα συζητήσουμε».

Σχετικά με σε πολιτικές ευθύνες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης είναι αυτονόητη και εκδηλώθηκε έμπρακτα, και έκανε λόγο για αδυναμίες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων τα τελευταία 20 χρόνια. Προσέθεσε ότι «έγιναν βήματα από την κυβέρνηση μας, για παράδειγμα από Τιθωρέα έως Δομοκό λειτουργεί το σύστημα αλλά όχι από τα Τέμπη έως τη Θεσσαλονίκη».

Αναφερόμενος στην παραπομπή της χώρας μας από την ΕΕ στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, ο κ. Οικονόμου είπε ότι υπήρξε μια παραπομπή που αφορούσε ενσωμάτωση μέρους της κοινοτικής οδηγίας, που όμως δεν σχετίζεται με το θέμα της τραγωδίας στα Τέμπη.

Σε ερώτηση για τον αριθμό των αγνοουμένων είπε ότι η τελευταία ενημέρωση από αυτούς που αναζητούν τους οικείους τους αναφέρει 56 αγνοουμένους, όπου σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι σωροί. «Έχουμε 46 σωρούς μέχρι πριν λίγο. Δεν ήταν όλα τα εισιτήρια ονομαστικά, μπορεί κάποιοι να ανέβηκαν τελευταία στιγμή ή να μην είχαν ενημερώσει τους δικούς τους».

Γεραπετρίτης: Ανεξάρτητες επιτροπές εμπειρογνωμόνων για διαλεύκανση των αιτίων

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Οικονόμου κινείται και εντάσσεται και η πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Γεραπετρίτη. Ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, επεσήμανε, κατά την ανάληψη τον καθηκόντων του χθες, επεσήμανε ότι αναλαμβάνει μια ειδική εντολή από τον πρωθυπουργό, με σκοπό τρία συγκεκριμένα πράγματα:

– Τη διερεύνηση των αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Η έρευνα θα γίνει με τρόπο διαφανή και ενδελεχή. Για τον λόγο αυτό συγκροτείται επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα συστημικά αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, τις παθολογίες και τις αδράνειες που υπήρξαν διαχρονικά, αν υπήρξαν, και όχι για την απόδοση ευθυνών, που αποτελεί αντικείμενο της ήδη υφιστάμενης δικαστικής έρευνας.

– Την εξασφάλιση των διαδικασιών εκσυγχρονισμού υποδομών, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί, ώστε να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση στα τρέχοντα έργα.

– Τις άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μετακινήσεων.

Με αυτόν τον τρόπο αρχίζει να συγκεκριμενοποιείται η πρωθυπουργική εντολή από τον χώρο της τραγωδίας, από την πρώτη ημέρα. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι «ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr