Λαγκάρντ: Αυξήσεις επιτοκίων πιθανώς και μετά τον Μάρτιο

0
42

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως χρειαστεί να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της και πέρα από την προγραμματισμένη κίνηση κατά 0,5% στη συνεδρίαση του Μαρτίου, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωτράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Αυτή τη στιγμή είναι πιθανό να συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι”, είπε η κ. Λαγκάρντ στην ισπανική τηλεοπτική εκπομπή Espejo Publico, σήμερα Πέμπτη.

Η ίδια διευκρίνισε βέβαια ότι “σε τι επίπεδο ανά κάθε συνάντηση είναι αδύνατο να το πούμε αυτή τη στιγμή”, στα χνάρια των ανακοινώσεων της ΕΚΤ που τονίζουν ότι οι επόμενες αποφάσεις της εξαρτώνται από τα εκάστοτε νέα οικονομικά δεδομένα που ανακοινώνονται.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε για την επερχόμενη αύξηση επιτοκίων του Μαρτίου κατά 0,5% (50 μονάδες βάσης) ότι είναι απαραίτητη και πολύ πιθανή, τονίζοντας εκ νέου ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα κάνουν τα πάντα για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% – από το επίπεδο που τρέχει σήμερα, σχεδόν τέσσερις φορές ταχύτερα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα σχετικά futures, οι επενδυτές βλέπουν πλέον το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να αυξάνεται στο 4%, από το τρέχον επίπεδο του 2,5%.

Ερωτηθείσα για το ύψος όπου θα κορυφωθούν τα επιτόκια, το λεγόμενο τελικό επιτόκιο, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι “η πραγματικά ειλικρινής απάντηση είναι ότι θα καθοριστεί από τα δεδομένα”.

Η ίδια πρόσθεσε ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να διατηρηθεί σε επίπεδα που να περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και ότι δεν γίνεται να μειωθεί έως ότου διασφαλιστεί ότι έχει επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο.

“Αυτό που είναι εξαιρετικά σίγουρο είναι πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%”, υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Πηγή: Pagenews.gr