Λαγός: Μετά το «κατενάτσιο» στο δικαστήριο, «δραπέτευσε» στις Βρυξέλλες

0
58

Μια μέρα κράτησε η… αντίσταση του Γιάννη Λαγού που στη χθεσινή κακόγουστη παράσταση στο Εφετείο απειλούσε «θεούς και δαίμονες». «Θα τους κάνω να μην ξέρουν από που να φύγουν» φώναζε σε δικαστές και παρευρισκόμενους, επιχειρώντας με δικονομικά τερτίπια να καθυστερήσει την απόφαση του δικαστηρίου. Τελικά, αυτός που έγινε… λαγός ήταν ο ευρωβουλευτής αφού ταξίδεψε στις Βρυξέλλες σήμερα εκμεταλλευόμενος την ασυλία που του παρέχει η θέση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μετά το άκουσμα των ποινών που πρότεινε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, ο Γ. Λαγός επέλεξε να μη μείνει άλλο στην Ελλάδα, αλλά να αποχωρήσει. Άμεση ήταν και η αντίδραση του συνηγόρου των Αιγύπτιων αλλιεργατών, Κώστα Παπαδάκη στο άκουσμα της είδησης της φυγής του Γιάννη Λαγού στο εξωτερικό. «Ο Λαγός έγινε λαγός», δήλωσε χαρακτηριστικά. Θυμίζουμε ότι η εισαγγελέας πρότεινε 13 χρόνια κάθειρξη για Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Παππά, Λαγό, Γερμενή, Ματθαιόπουλο και Παναγιώταρο, δηλαδή το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής.

Τι θα γίνει με την ασυλία του

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει όταν έρθει η ώρα επιβολής και εκτέλεσης της ποινής που θα αποφασίσει το δικαστήριο, με την ασυλία, που ο Λαγός απολαμβάνει, ως ευρωβουλευτής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υπεισέρχεται σε έρευνα για το ποινικό µητρώο των ευρωβουλευτών. Οι εκλεγµένοι εκπρόσωποι των κοµµάτων κάθε χώρας έχουν δικαίωµα να συµµετέχουν στην Ευρωβουλή.

Ωστόσο, σε αντίθεση µε τα εθνικά Κοινοβούλια, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αποφάσεις για την άρση της ασυλίας λαµβάνονται πιο εύκολα. Χρειάζεται ένα αίτηµα από τις αρµόδιες Αρχές, π.χ. της Ελλάδας προς το προεδρείο του ΕΚ, ο πρόεδρος ανακοινώνει ότι έχει ληφθεί το αίτηµα και το παραπέµπει στη σχετική επιτροπή που εξετάζει τον φάκελο και εισηγείται την απόφασή της στην Ολοµέλεια. Η τελική απόφαση λαµβάνεται από το σύνολο των ευρωβουλευτών µε ανάταση του χεριού.

Να θυμίσουμε ότι ο Γιάννης Λαγός μία μέρα πριν την απόφαση του δικαστηρίου με την οποία η Χρυσή Αυγή κρίνεται εγκληματική οργάνωση και ο ίδιος ένοχος για συμμετοχή και διεύθυνση, έστειλε επιστολή στους ευρωβουλευτές επικαλούμενος το «κράτος δικαίου» και τα «ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Γιάννης Λαγός αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «9 βουλευτές φυλακίστηκαν το 2013 και το 2014 χωρίς καμία κατηγορία λόγω της προκαταρκτικής συνωμοσίας της τότε διεφθαρμένης κυβέρνησης του Σαμαρά. Ήμουν ανάμεσά τους» γράφει και συμπληρώνει: «Είναι υποκριτικό να μιλάμε για κράτος δικαίου, καθώς η Ελλάδα, ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr