Λαβρόφ Λουκασένκο: Εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε υπέρ του Λευκορώσου προέδρου ο Ρώσος υπουργός

0
43

Η στήριξη της Μόσχας στον αμφισβητούμενο πρόεδρο Λουκασένκο θεωρείται ως κάτι δεδομένο, αν και στο Κρεμλίνο φαίνεται να επικρατεί σκεπτικισμός για την επόμενη μέρα στη Λευκορωσία. Η θέση του Λουκασένκο δεν είναι καθόλου σίγουρη στην διακυβέρνηση της χώρας και μια ολόπλευρη στήριξη εκ μέρους της Ρωσίας αυτήν τη στιγμή ενέχει ρίσκο για την επιρροή της στην Λευκορωσία, καθώς το πολιτικό μέλλον της χώρας είναι αβέβαιο.

Ωστόσο η Ρωσία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το να έχει κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις και δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την προσπάθεια της ΕΕ και των γειτονικών χώρων της Λευκορωσίας να παρέμβουν σε όσα συμβαίνουν στη χώρα.

Η στάση του Λαβρόφ

Έτσι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στάθηκε κατηγορηματικά αντίθετος στην πρόθεση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας τις οποίες χαρακτήρισε “απαράδεκτες”, αλλά και να παίξουν τον ρόλο του μεσολαβητή, λέγοντας ότι ο λευκορωσικός λαός έχει όλες τις δυνατότητες να επιλύσει τα ζητήματα του μόνος του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας ενώπιον των φοιτητών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στην Μόσχα (MGIMO), είπε ότι “στην Λευκορωσία υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν αλλά ο λαός της Λευκορωσίας έχει όλες τις δυνατότητες να το κάνει αυτό μόνος του”.

Κατά την άποψη του Σεργκέι Λαβρόφ η Λευκορωσία διανύει σήμερα μια δύσκολη περίοδο και διάφορες δυτικές χώρες επιδιώκουν “να επιβάλουν δικές τους προσεγγίσεις για να ξεπεραστεί η τρέχουσα κατάσταση στην Λευκορωσία”.

“Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για κάποιες μεσολαβητικές υπηρεσίες” δήλωσε ο Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι “θα ενεργήσουμε με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και εκείνες τις δεσμεύσεις που υπάρχουν μεταξύ της Ρωσίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας”.

Στήριξη του Λουκασένκο στη συνταγματική του μεταρρύθμιση

Αναφερόμενος σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ότι “το να προσπαθούν ευθέως να εμφανίζονται ως κάποιοι δικαστές, όπως προσπαθούν να το κάνουν οι δυτικοί μας εταίροι και επιπλέον να εκδίδουν την ετυμηγορία τους και να επιχειρούν να εφαρμόσουν την ετυμηγορία τους αυτή μέσω της επιβολής κυρώσεων και άλλων απειλών, είναι κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο στον σύγχρονο κόσμο”.

Ο Λαβρόφ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τα ήθη αυτά που εκδηλώνονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικρίνοντας τις γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας, οι οποίες στρέφονται κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένο, θέλοντας να συμπαρασύρουν όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Δυστυχώς, αυτά τα ήθη εκδηλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και πρωτίστως στους γείτονες της Λευκορωσίας, οι οποίοι θέλουν να συμπαρασύρουν στην πλατφόρμα τους που στρέφεται κατά του Λουκασένκο όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης” , δήλωσε ο Λαβρόφ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr