Λευκορωσία διαδηλώσεις: Μεσολάβηση ξένων δυνάμεων «βλέπει» η Ρωσία

0
61

«Καμία ανάγκη για έξωθεν μεσολάβηση δεν υπάρχει», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με την αναταραχή στη Λευκορωσία. Παράλληλα, κατηγόρησε ξένες δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν την κρίση για να αναμιχθούν στη χώρα αυτή, την ώρα που οι πρόεδροι της Ομάδας του Βίσεγκραντ καλούσαν το Μινσκ να σταματήσει τη βία και να ανοίξει τον δρόμο για μια πολιτική επίλυση της κρίσης.

Σημειώνεται πως η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στη χώρα άρχισε στις 13:00 ώρα Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπάρεντ Λέιτς.

Αυτή η σύνοδος μέσω τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της Ένωσης διεξάγεται την 11η ημέρα των διαδηλώσεων εναντίον της επανεκλογής του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντρ Λουκασέκο, και συγκλήθηκε κατεπειγόντως τη Δευτέρα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το μέλλον του και να εκλέγει ελεύθερα τον ηγέτη του. Η βία εναντίον των διαδηλωτών είναι απαράδεκτη», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον λογαριασμό του στο Twitter. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον Λευκορώσων αξιωματούχων που ευθύνονται για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 9η Αυγούστου, αλλά και για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ υποστήριξε σήμερα πως δηλώσεις χωρών της ΕΕ καθοδηγούνται από την γεωπολιτική και εξέφρασε την ελπίδα ότι η λευκορωσική αντιπολίτευση θα είναι έτοιμη να αρχίσει συνομιλίες με τις λευκορωσικές αρχές. Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ακόμη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πως οι εκλογές που έγιναν στη Λευκορωσία θα μπορούσαν να είχαν διεξαχθεί καλύτερα και πως οι αρχές της χώρας το αναγνωρίζουν.

Στο μεταξύ, οι πρόεδροι της Ομάδας του Βίσεγκραντ, που περιλαμβάνει την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, κάλεσαν σήμερα τη Λευκορωσία να αποφύγει τη βία εναντίον των διαδηλωτών και να ανοίξει τον δρόμο για μια πολιτική λύση στη συνεχιζόμενη κρίση. «Καλούμε τις αρχές της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας να ανοίξουν τον δρόμο για την πολιτική λύση και να συμμορφωθούν με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες αποφεύγοντας παράλληλα τη χρήση βίας εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας σε ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr