Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο κατεβάζει τον στρατό απέναντι στους διαδηλωτές

0
40

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι εξελίξεις στη Λευκορωσία με τις διαδηλώσεις να συνεχίζουν να συγκλονίζουν τη χώρα και τον αμφισβητούμενο πρόεδρο Λουκασένκο να βρίσκεται «στριμωγμένος». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο «ισόβιος» πρόεδρος φαίνεται έτοιμος να παρατάξει τον στρατό απέναντι στους πολίτες που αντιδρούν μαζικά και ζητούν να απομακρυνθεί ο  Λουκασένκο από την προεδρεία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Η εντολή του στον υπουργό Άμυνας

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο έδωσε σήμερα εντολή στον υπουργό Άμυνας να λάβει «τα αυστηρότερα μέτρα» για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, η οποία συγκλονίζεται από ένα κίνημα διαμαρτυρίας μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου. Η προσπάθεια του Λουκασένκο να αντιμετωπίσει τους  Λευκορώσους που διαμαρτύρονται ως εχθρούς της πατρίδας έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες.

Εξάλλου ο Λευκορώσος πρόεδρος είχε ζητήσει την συνδρομή του Πούτιν προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα διαμαρτυρίας, ο οποίος ενώ του υποσχέθηκε ότι η Ρωσία θα είναι στο πλευρό του, φαίνεται να μην προβαίνει προς το παρόν σε κάποια ενέργεια στήριξης του Λουκασένκο τουλάχιστον με συνδρομή στρατού ή αστυνομίας.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια, επιθεώρησε σήμερα τις στρατιωτικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στο Γκρόντνο, στη δυτική Λευκορωσία, κοντά στα πολωνικά σύνορα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μέσω του Telegram από τη λευκορωσική προεδρία.

Δάκτυλο του εξωτερικού βλέπει ο Λουκασένκο εναντίον του

Κατά την άφιξή του στο Γκρόντνο, ο Λουκασένκο κατήγγειλε το κίνημα διαμαρτυρίας που υποκινείται, σύμφωνα με τον ίδιο, «από το εξωτερικό».

«Διέταξα τον υπουργό Άμυνας (…) να υπερασπιστεί πρώτα απ’ όλα το δυτικό μαργαριτάρι της Λευκορωσίας, το κέντρο του οποίου βρίσκεται στο Γκρόντνο. Και να λάβει τα πιο αυστηρά μέτρα για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Αναπτύσσεται στρατός στην περιφέρεια του Γκρόντο

Η δήλωση αυτή γίνεται ενώ μεγάλες λευκορωσικές στρατιωτικές ασκήσεις έχουν προγραμματισθεί για την περιφέρεια του Γκρόντνο από τις 28 ως τις 31 Αυγούστου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr