Λευκορωσία: Συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις που ζητάνε την παραίτηση του Λουκασένκο

0
36

Τρίζει η καρέκλα του Λουκασένκο στη Λευκορωσία, καθώς τη νίκη του στις εκλογές τη διαδέχτηκε ένα κύμα διαδηλώσεων σε όλη την χώρα που απαιτεί την παραίτησή του και τον κατηγορεί για νοθεία. Πριν από τις εκλογές άλλοι υποψήφιοι για την προεδρεία φυλακίστηκαν από το καθεστώς, ενώ η Σβετλάνα Τιχονόβσκαγια που κατάφερε να είναι υποψήφια, αποχώρησε από τη χώρα μετά την εκλογή Λουκασένκο για την ασφάλεια των παιδιών της, όπως είπε.

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση ότι ο Λουκασένκο παραμένει στην προεδρεία της χώρας, δεν λένε να σταματήσουν παρά τη μεγάλη καταστολή από το καθεστώς. Χθες οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν για έκτο βράδυ μετά τις πληροφορίες ότι οι περίπου 1.000 κρατούμενοι που απελευθέρωσαν οι αρχές, βασανίστηκαν στα τμήματα όπου κρατήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Το καθεστώς έχει καταφύγει στην καταστολή

Χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν ανακοινώθηκε η αμφιλεγόμενη νίκη του Αλεξάντρ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές.

Το βράδυ της Πέμπτης η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε 1.000 άτομα όμως πολλοί άνθρωποι λένε ότι συγγενείς και φίλοι τους εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι διαδηλώσεις ήταν βίαιες, με τους αστυνομικούς να ξυλοφορτώνουν διαδηλωτές ακόμη και στο δρόμο, μπροστά στις κάμερες.

Καταγγελίες για παραβίαση δικαιωμάτων

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις έχουν συγκεντρώσει πολλές μαρτυρίες για περιστατικά αστυνομικής βίας και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλοί διηγούνται ότι τους στέρησαν το νερό, τον ύπνο, ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ηλεκτροσόκ και τους έκαιγαν με τσιγάρα, ότι τους ξυλοφόρτωναν.

Η αντίπαλος του Λουκασένκο, η ακτιβίστρια Σβετλάνα Τιχονόβσκαγια, που από την Τρίτη βρίσκεται στη Λιθουανία, κατηγόρησε τις αρχές ότι έχουν προκαλέσει στη χώρα «λουτρό αίματος» και απηύθυνε έκκληση να γίνουν νέες – ειρηνικές – διαδηλώσεις.

Το κύμα διαμαρτυρίας μεγαλώνει

Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι Λευκορώσοι εντάσσονται στο κύμα διαμαρτυρίας. Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση εργαζομένων σε πολλές επιχειρήσεις, εργοστάσια, πολιτιστικούς οργανισμούς.

Από την πλευρά του χθες ο Λουκασένκο αρνήθηκε ότι έχει διαφύγει από τη χώρα ενώ σε μια σπάνια δήλωση, ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε συγγνώμη για την αστυνομική βία. Η κυβέρνηση τώρα δηλώνει έτοιμη για διάλογο με άλλες χώρες σε σχέση με τις εκλογές. Η ΕΕ πάντως ήδη αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος όσων παραποίησαν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr