Λίνα Μενδώνη: Αυτοψία της υπουργού στις Μυκήνες – «Η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο ήταν η λιγότερη δυνατή»

0
74

«Δεν υπέστη ζημιά ο αρχαιολογικός χώρος» διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής η Λίνα Μενδώνη αναφορικά με τη φωτιά στις Μυκήνες. Η υπουργός Πολιτισμού απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρολιάκο έκανε λόγο για ένα «ατυχές γεγονός» και δήλωσε «περήφανη» που η φωτιά αντιμετωπίστηκε και δεν προκάλεσε ζημιά στα μνημεία.

Στην αναφορά του κ. Σκουρολιάκου ότι το θέαμα που αντίκρισε κατά την επίσκεψή του στην περιοχή ήταν «φριχτό», η κ. Μενδώνη σχολίασε πως «τα καμένα χόρτα, είναι καμένα χόρτα, είναι δυσάρεστη εικόνα, αλλά να μην μιλάμε για φωτιές». Τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα και σχολίασε καυστικά: «στο σπίτι του καμένου δεν μιλάμε για φωτιές». Για προσπάθεια εξωραϊσμού επέκρινε την κυβέρνηση και την υπουργό Πολιτισμού ο Πάνος Σκουρολιάκος.

Τι ανέφερε η κ. Μενδώνη

«Είμαστε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Η ζημιά η οποία επήλθε από τη χθεσινή πυρκαγιά ήταν η λιγότερη δυνατή. Γι αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό της Πυροσβεστικής και της εφορίας αρχαιοτήτων. Στην προκειμένη περίπτωση δούλεψαν η πρόληψη, το γεγονός ότι ο χώρος ήταν αποψιλωμένος και δεν υπήρχαν ξερά χόρτα. Επομένως δεν υπήρχε ύλη για να καεί. Αυτό ήταν και το σωτήριο για τα μνημεία. Δεν δημιουργήθηκαν θερμικά φορτία που θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους δομικούς λίθους των μνημείων. Η Πυροσβεστική αντέδρασε σε κρίσιμο χρόνο και δεν επεκτάθηκε η φωτιά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ήταν σε επαφή μαζί μου και έκανε τα αδύνατα δυνατά, ώστε πολύ γρήγορα να σηκωθούν τα εναέρια μέσα τα οποία και συνέβαλαν στην άμεση κατάσβεση. Ο αρχαιολογικός χώρος με την ευθύνη και τη φροντίδα της εφορίας αρχαιοτήτων Αργολίδας είχε σχέδιο για την πυρόσβεση και την πυροπροστασία με αποτέλεσμα ο κάθε ένας από τους εργαζόμενους να ξέρει από την αρχή πως πρέπει να αντιδράσει» ανέφερε αρχικά η κυρία Μενδωνη.

«Θα ανοίξει γρήγορα και το μουσείο, καθώς αυτή τη στιγμή είναι κλειστό για προληπτικούς λόγους. Το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα. Έχει καεί αυτό που ονομάζουμε «πούσι», το βλέπετε και εσείς. Είναι τα ξερά χόρτα που είναι απολύτως ξυρισμένα».

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη φωτιά στις Μυκήνες

ΣΥΡΙΖΑ: Θράσος της Μενδώνη να μιλάει για λίγο μαύρο χώμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει στην κα Μενδώνη «απύθμενο θράσος» λέγοντας πως «η Μενδώνη βλέπει μόνο «λίγο μαύρο στο χώμα»».

«Η παγκόσμια κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία είδαν χτες μια ανυπολόγιστη καταστροφή: πυρκαγιά κατέκαψε τις Μυκήνες, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας.

Η υπουργός Πολιτισμού του «επιτελικού» κράτους του κ. Μητσοτάκη ανερυθρίαστα δήλωσε πως ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη «τη μικρότερη δυνατή φθορά» και πως «το πολύ-πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα».

Η εικόνα όμως μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την κυρία υπουργό για το θράσος και την αμετροέπειά της. Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ζητήσει μια μεγάλη «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ: Πλημμελή μέτρα πολιτικής προστασίας

«Ντροπή και θλίψη για την τραγική εικόνα των Μυκηνών» επισημαίνουν σε κοινό δελτίο τύπου ο βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ Αντρέας Πουλάς και ο Τομέας Πολιτικής Προστασίας του κόμματος.

«Η φωτιά στις Μυκήνες που απείλησε σοβαρά την ακεραιότητα των μνημείων είναι αποτέλεσμα των πλημμελών μέτρων πολιτικής προστασίας.

Μόνο ντροπή και θλίψη μπορεί να προκαλέσει το χθεσινό απαράδεκτο περιστατικό όπου ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς παραδόθηκε στις φλόγες.

Ντροπή γιατί η πολιτεία ως όφειλε θα έπρεπε να είχε θωρακίσει από άποψη πυρασφάλειας με όλα τα απαραίτητα μέσα την περιοχή, καθιστώντας το μνημείο άτρωτο ακόμα και σε υποψία πυρκαγιάς. Αντίθετα το μνημείο είχε αφεθεί στην τύχη του χωρίς επαρκή μέσα πυρόσβεσης, χωρίς δίκτυο παροχής νερού και ελλιπέστατα μέτρα πρόληψης.

Θλίψη γιατί το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να σώσει την «εικόνα» της και όχι πως θα κρατήσει αλώβητο τον χώρο. Έτσι επιδόθηκε σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ ανακοινώσεων με σκοπό την απόσυρση οποιαδήποτε ευθύνης από πάνω της. Ακούσαμε λοιπόν πάλι για τον «στρατηγό» άνεμο, για την «ετοιμότητα του μηχανισμού» και για «άμεση επέμβαση» όλων των εμπλεκομένων.
Έχουμε επισημάνει, πολλές φορές, την έλλειψη μέτρων πρόληψης από τις φυσικές καταστροφές τόσο στην περιφέρεια όσο και σε επιλεγμένους χώρους ιδιαίτερου ιστορικού η φυσικού κάλλους.

Προφανής η έλλειψη προληπτικών μέτρων

Η έλλειψη προληπτικών μέτρων ήταν προφανής και στις Μυκήνες αφού:

• Δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης
• Η έλλειψη νερού ήταν πασιφανής. Τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν αναγκασμένα να λαμβάνουν νερό από διπλανό τοπικό διαμέρισμα των Φιχτίων.
• Ούτε υδροφόρες υπήρχαν. Στις 16:15 εμφανίσθηκε η μοναδική υδροφόρα στον χώρο μισθωμένη από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.
• Από την αρχή της πυρκαγιάς έως τις 16:00 επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο και μετά από έντονες εκκλήσεις του Αντιπεριφερειάρχη κυρίου Σχοινοχωρίτη ενισχύθηκε η εναέρια πυρόσβεση και με άλλα μέσα. Υπήρξε μεγάλος κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς και προς το τοπικό διαμέρισμα της Προσύμνης που ευτυχώς απεφεύχθη λόγω της αύξησης των μέσων.
• Η περιοχή εκτός της περίφραξης του Αρχαιολογικού χώρου ήταν ακαθάριστη.
• Η προσβασιμότητα μεγάλων πυροσβεστικών οχημάτων εντός του χώρου ήταν αδύνατη λόγω κακού σχεδιασμού.

Οι μόνοι που θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι είναι οι άντρες και τα πληρώματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των εναέριων μέσων που εκτέλεσαν τα καθήκοντα τους στο ακέραιο.

Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για το χθεσινό περιστατικό. Αντί, όμως, να τις αναλάβουν, δηλώνουν ότι προκλήθηκε η «μικρότερη δυνατή φθορά» και ότι «Το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα». Αιδώς κ. Μενδώνη!

Η διαχείριση των κρίσεων και των καταστροφών απαιτεί οργάνωση και συντονισμό των εκάστοτε εμπλεκόμενων στον αντίποδα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η ανικανότητά της να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της πολιτικής προστασίας δεν θεραπεύεται μόνο με επικοινωνιακά τεχνάσματα» καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: Ούτε τα μνημεία παγκόσμια πολιτιστικής κληρονομιάς

Ούτε τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν είναι ενταγμένα σε κάποιο σχέδιο πρόληψης και πυροπροστασίας, επισημαίνει το ΚΚΕ επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση.

«Ούτε τους αρχαιολογικούς χώρους δεν μπορεί να προστατεύσει η κυβέρνηση από τις πυρκαγιές, όπως αποδείχτηκε χτες με την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες, που αν και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν φαίνεται να ήταν ενταγμένος σε κάποιο σχέδιο πρόληψης και προστασίας από πυρκαγιά!

Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος, με τεράστια φυσική, ιστορική και πολιτιστική αξία, ήταν απροστάτευτος, με προφανή ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, αφού διαχρονικά κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την αντιπυρική προστασία και πρόληψη, την στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αυτή η ευθύνη δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί της επικοινωνίας και της υποβάθμισης του μεγέθους των καταστροφών.

ΜΕΡΑ25: «Λίγο φούμο είναι, ας το αγνοήσουμε και πάμε παρακάτω»

«Oι φωτογραφίες με την μαυρισμένη απ’ τις φλόγες Πύλη των Λεόντων, κονιορτοποιούν αντιστικτικά την υπεραισιόδοξη ανακοίνωση του ΥΠΠΟ ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών έμεινε αλώβητος από την πυρκαγιά ελέω της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» αναφέρει το ΜέΡΑ25 και προσθέτει:

«Δεν είναι η πρώτη φορά. Για κάθε μία από τις πολλές στραβοτιμονιές της κυβέρνησης, τα στελέχη της αναφωνούν ξέροντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ δεν θα τους διαψεύσει: «λίγο φούμο είναι, ας το αγνοήσουμε και πάμε παρακάτω».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr