Λιβύη – εκπρόσωπος ΟΗΕ: Το «τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη» το κράτος είναι κι άλλες μάχες

0
80

Όσο ο πόλεμος στη Λιβύη συνεχίζει αδιάκοπα, η Αίγυπτος υποστηρίζει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, εχθρού της ΚΕΣ, η οποία εδρεύει στην Τρίπολη. Ο Χάφταρ διέταξε τον Απρίλιο του 2019 τα στρατεύματά του να αρχίσουν ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να κυριεύσουν την πρωτεύουσα. Παράλληλα η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ,η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ,υποστηρικτής της οποίας είναι η Τουρκία κατήγγειλε χθες, κάνοντας λόγο περί «κήρυξης πολέμου» από το Κάιρο, την απειλή της κυβέρνησης της Αιγύπτου να επέμβει στρατιωτικά στη σύρραξη στη Λιβύη. Στο ίδιο πλαίσιο και μετά την απειλή της Αιγύπτου ότι θα επέμβει στρατιωτικά στο εμπόλεμο κράτος, εκπρόσωπος του ΟΗΕ ο οποίος κατέδειξε την εμπόλεμη κατάσταση της Λιβυής τονίζοντας ότι το «τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη» η Λιβύη αυτή τη στιγμή η Λιβύη στο έδαφός της είναι περισσότερες μάχες, στρατιωτική κινητοποίηση, μεταφορές όπλων, μαχητών ή μισθοφόρων».

«Είμαστε θορυβημένοι από τη συνέχιση της στρατιωτικής κινητοποίησης στην κεντρική Λιβύη, ιδίως στη Σύρτη» και από «όλες τις κατάφωρες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων» που είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη χώρα το 2011, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου. Απαντώντας σε ερωτήσεις, υπογράμμισε πως για τον ΟΗΕ έχει σημασία «κανένα από τα μέρη να μην ενεργεί κατά τρόπο που θα επιδεινώσει την κατάσταση».

Στον πόλεμο στη Λιβύη, η Αίγυπτος υποστηρίζει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ εναντίον αυτών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), με έδρα την Τρίπολη, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και υποστηρίζεται κατά κύριο λόγο από την Τουρκία. Το Σάββατο ο αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προέλαση των δυνάμεων της ΚΕΣ στη Σύρτη (450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης) θα μπορούσε να οδηγήσει σε «απευθείας» στρατιωτική επέμβαση του Καΐρου. Την Κυριακή, η ΚΕΣ χαρακτήρισε την αιγυπτιακή απειλή «κήρυξη πολέμου».

Σημειώνεται πως μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, επικρατεί το απόλυτο χάος στη Λιβύη, έπειτα από εξέγερση που υποστηρίχθηκε από κράτη μέλη του NATO. Από το 2015, εκτυλίσσεται σύγκρουση για την εξουσία ανάμεσα στην ΚΕΣ και τον στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος λέει πως αντλεί νομιμοποίηση από το κοινοβούλιο, το οποίο έχει μεταφέρει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr