Lockdown: «Κλειδώνει» η παράταση

0
58

Το lockdown αναμένεται να παραταθεί κι άλλο αφού η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καλυτερέψει. Μάλιστα, σήμερα παρόλο τον μικρό αριθμό των τεστ που έγιναν τα κρούσματα και πάλι ξεπέρασαν τα χίλια. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι μεταλλάξεις που έχουν αποδειχθεί πολύ πιο μεταδοτικές από κλασικό στέλεχος του ιού και δείχνουν ότι θα επικρατήσουν στον ελλαδικό χώρο.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση σκέφτεται ακόμα μία παράταση στην παράταση του lockdown στην προσπάθειά της να προχωρήσει σταδιακά στην επανεκίννηση της οικονομίας μέχρι το Πάσχα.

Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου ωστόσο έχει πολλούς αστερίσκους και αστάθμητους παράγοντες, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το MEGA. Αυτοί είναι οι:

  • Εξάπλωση μεταλλαγμένων κρουσμάτων
  • Αντοχές σε κρεβάτια και MEΘ covid
  • Αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων

Lockdown: Πότε θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση του

Η κυβέρνηση και εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι επιδημιολόγοι θέλει να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 22 Μάρτιου. Επόμενος στόχος είναι τα σχολεία. Πρώτα αναμένεται να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια στις 22 η στις 29 Μαρτίου και στην συνέχεια τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Αν όλα κυλίσουν ομαλά σειρά θα έχει η εστίαση μόνο σε ανοιχτούς χώρους τον Απρίλιο ενώ ο τομέας του τουρισμού θα ενεργοποιηθεί τον Μάιου.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει να λειτουργήσει με ικανοποιητικότερους όρους η πραγματική οικονομία. Και όσο περνάει το διάστημα αυτό θα γίνεται όλο και πληρέστερο».

Τα επιδημιολογικά στοιχεία ωστόσο συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα κρούσματα θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι την προσεχή εβδομάδα. «Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε στα 2800 ή θα πάμε στις 3000 -3100 κάποιες μέρες πάντως ο κυλιόμενος μέσος όρος θα είναι περίπου 150 με 200 περιστατικά παραπάνω αυτή την εβδομάδα», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Οι επιδημιολόγοι πάντως υποστηρίζουν ότι εάν το άνοιγμα του λιανεμπορίου των σχολείων και της εστίασης γίνει με προσεκτικά βήματα δεν θα επηρεάσει σημαντικά την διασπορά της πανδημίας. Οι επιδημιολόγοι θεωρούν ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών ένα αποτελεσματικό τοίχος κατά της πανδημίας για το σύνολο του πληθυσμού θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

Lockdown: Τι θα γίνει με την εστίαση

Βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων που μελετούνται σήμερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει άνοιγμα της εστίασης 12 ή 19 Απριλίου με επικρατέστερη ημερομηνία την 12η απριλίου για να προλάβει όσο περισσότερο γίνεται η εστίαση το Πάσχα.

Lockdown: Τι θα γίνει με την εστίαση

Lockdown: Τι θα γίνει με την εστίαση

Μιλάμε για λειτουργία μόνο σε ανοιχτούς χώρους κάτι που θα συμβεί έως και τη Δευτέρα του Πάσχα. Το άνοιγμα της εστίασης με αυστηρά μέτρα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό συντάκτη του MEGA, θα πάμε με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, ενώ θα γίνονται συχνά τεστ σε εργαζόμενους.

Τα χρήματα για τα covid test θα καλυφθούν εν μέρει από την κυβέρνηση. Θα επιδοτηθούν πιθανώς οι εργοδότες για να κάνουν πιο συχνά τεστ στους εργαζόμενους. Θα υπάρχει δηλαδή ένα κόστος το οποίο θα καλυφθεί, αν όχι εξολοκλήρου, ένα μεγάλο μέρος από τον κυβερνητικό κορβανά.

  • 12 ή 19 Απριλίου
  • Μόνο σε ανοιχτούς χώρους

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr