Λούκα Ατανάσιο: Νεκρός ο Ιταλός πρέσβης στο Κονγκό μετά από επίθεση εναντίον κονβόι του ΟΗΕ

0
11

Νεκρός μετά από επίθεση ενόπλων σε κονβόι του ΟΗΕ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι ο Λούκα Ατανάσιο, πρέσβης της Ιταλίας στην αφρικάνικη χώρα. Η επίθεση έγινε σε αυτοκινητοπομπή με την οποία ταξίδευε ο Ιταλός πρέσβης, στο ανατολικό τμήμα του Κονγκό. Τη ζωή του έχασαν ακόμα ένας αστυνομικός, καθώς και ένας οδηγός.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει συλλυπητήριο μήνυμα στη γειτονική χώρα για τον ξαφνικό χαμό του Λούκα Ατανάσιο. «Με βαθιά λύπη το (σ.σ. ιταλικό) υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει το θάνατο σήμερα, Δευτέρα, στην Γκόμα του πρεσβευτή της Ιταλίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Λούκα Ατανάσιο, και ενός αστυνομικού», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.

Ο αστυνομικός που έχασε τη ζωή του ήταν μέλος της στρατονομίας, ενώ κατά την επίθεση σκοτώθηκε και οδηγός οχήματος του κονβόι. Στην ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρινίζεται πως ταξίδευαν «με αυτοκινητοπομπή της Monusco», της αποστολής των κυανοκράνων που σταθμεύει εδώ και 20 χρόνια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Με βάση ό, τι αναφέρει το Reuters, η αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση γύρω στις 10:15 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στη διάρκεια απόπειρας απαγωγής εκ μέρους των επιτιθέμενων κοντά στην πόλη Κανιαμαχόρο, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βόρεια της περιφερειακής πρωτεύσουσας Γκόμα.

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει σαφές ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση, ενώ δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ανακοίνωσε πως επιστρέφει εσπευσμένα στη Ρώμη.

Τη συμπαράστασή του στην Ιταλία για τον θάνατο του Ιταλού πρέσβη στο Κονγκό, καθώς και ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αυτοκινητοπομπή, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας με ανάρτησή του στο Twitter.

«Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στην Ιταλία και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών για τον θάνατο του Ιταλού πρέσβη στο Κονγκό και ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ποιος ήταν ο Λούκα Ατανάσιο

Ο Λούκα Ατανάσιο, ηλικίας 44 ετών, ανέλαβε πρέσβης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τον Οκτώβριο του 2019, αφού είχε φθάσει στη χώρα δύο χρόνια νωρίτερα ως επικεφαλής αποστολής, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του.

Στο διπλωματικό κλάδο εισήλθε στα τέλη του 2003, έπειτα από σπουδές στην Εμπορική Σχολή του Πανεπιστημίου Λουίτζι Μποκόνι του Μιλάνου. Είχε ξεκινήσει στη διεύθυνση οικονομικών υποθέσεων, πρν εργασθεί για τα αφρικανικά ζητήματα και τη διεθνή συνεργασία.

Στο εξωτερικό διορίσθηκε αρχικά επικεφαλής του οικονομικού και εμπορικού τμήματος της ιταλικής πρεσβείας στη Βέρνη (2006-2010), στη συνέχεια γενικός πρόξενος στη Καζαμπλάνκα του Μαρόκου (2010-2013). Αφού πέρασε από τη Ρώμη, το 2015 διετέλεσε επίσης σύμβουλος στην πρεσβεία της Ιταλίας στη Νιγηρία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr