Μαγιορκίνης κορωνοϊός: Είμαστε μια «ανάσα» από το δεύτερο κύμα της πανδημίας

0
27

Την απαισιοδοξία του εξέφρασε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο Γκίκας Μαγιορκίνης, όσον αφορά την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα. Μετά και τη σημερινή αύξηση των κρουσμάτων στα 121, αλλά και τον «κώδωνα του κινδύνου» που έκρουσαν εκ νέου ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας τόνισε ότι είμαστε πολύ κοντά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο καθηγητής Μαγιορκίνης εξήγησε ότι η δυναμική του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι πιο κοντά, κάτι που μαρτυρείται από τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπάρχει αύξηση στις εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ, συνηγορεί στην καλή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, χρειάζεται όμως αυξημένη επαγρύπνηση και επιφυλακή.

«Τα κρούσματα στις ΜΕΘ δεν αυξάνονται. Είμαστε σε αυξημένη επιφυλακή. Είμαστε μια ανάσα από το δεύτερο κύμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δεν χωράει καμία έκπτωση στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, καθώς αυτά τα μέτρα είναι που θα ανακόψουν το δεύτερο κύμα του ιού. «Δε μας παίρνει να κάνουμε εκπτώσεις στα μέτρα». Επιπλέον, η τήρηση των μέτρων θα κρίνει αν θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων από εδώ και πέρα, ανέφερε ο καθηγητής και τόνισε: «η εξάπλωση του ιού είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στα σημεία της υπερμετάδοσης και πολλά από τα μέτρα που ελήφθησαν στοχεύουν εκεί».

Εκτίμηση για πάνω από 200 κρούσματα τη μέρα στο δεύτερο κύμα

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να υπερβεί τα 200 ανά ημέρα, μια εφιαλτική πρόβλεψη που θα συνοδεύσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Στο δεύτερο κύμα, όταν θα έρθει και αν έχουμε σωστή επιτήρηση, θα μετράμε πάνω από 200 κρούσματα την ημέρα». Χρονικά, τέτοιους αριθμούς θα δούμε κοντά στο φθινόπωρο.

Σε σχέση με την αύξηση της πληρότητας των πλοίων, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η απόφαση είχε ληφθεί από την αρμόδια επιτροπή πριν σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων. «Όταν ελήφθη η απόφαση είδαμε ότι δεν είχαν συμβεί μεταδόσεις σχετιζόμενες με πλοία. Συγχρόνως, υποχρεώσαμε όλον τον πληθυσμό μέσα στο πλοίο να φοράει τη μάσκα. Αν γίνει σωστή και αυστηρή επιτήρηση της μάσκας, δε θα έχει καμιά επίπτωση η αύξηση της πληρότητας».

Τι θα γίνει αν υπάρξει αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι σε περίπτωση που υπάρχει αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ, είναι πολύ πιθανό να έχουμε ανάκληση μέτρων. «Σε πρώτη φάση θέλουμε να μην πληγούν οι οικονομικές δραστηριότητες». Τόνισε ότι η χρήση μάσκας σε περιπτώσεις που δεν χρειάζεται «θα μας φέρει αντιμέτωπους με την αντίδραση του κόσμου. Θα πρέπει να γίνει αστυνόμευση εκεί που πρέπει και να επιβληθούν πρόστιμα». Για τα σχολεία, ο καθηγητής εκτίμησε ότι το σενάριο του Μαΐου είναι προ των πυλών για την επιστροφή στα θρανία.

Η νέα ΒΡ Super Unleaded 98 με τεχνολογία ACTIVE μας πάει πιο μακριά με «super» προστασία & «super»επιδόσεις

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr