Μαγιορκίνης: “Τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση” [pic]

0
47

Μαγιορκίνης: Η εξάπλωση της Ευλογιάς των πιθήκων έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στον επιστημονικό κόσμο και πρέπει να υπάρξει αυξημένη επαγρύπνηση

Η εξάπλωση της Ευλογιάς των πιθήκων έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στον επιστημονικό κόσμο και πρέπει να υπάρξει αυξημένη επαγρύπνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του στο Facebook

Πιο συγκεκριμένα επεσήμανε πως για πρώτη φορά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο εκτιμά πως δεν υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας. Σημειώνει, επίσης, ότι τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Όσον αφορά την εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων έχουμε τουλάχιστον 3 επιδημιολογικά ενδιαφέροντα σημεία:

1) τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα (όπως βλέπαμε στον παρελθόν)
2) πρώτη φορά στα ιστορικά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες
3) τα κρούσματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους άμεση σχέση, συνεπώς σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι (ασυμπτωματικοί;) φορείς της νόσου

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία επιδημική έξαρση όπως αυτές που γνωρίζαμε για αυτόν τον ιό και έχουμε συνηθίσει, και συνεπώς είναι σημαντικό να σκεφτούμε out of the box, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς του ιού ως αποτέλεσμα και της μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς.

Χωρίς να πιστεύω ότι υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας, θα έλεγα ότι τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση.

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στην Ευρώπη

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η ευλογιά των πιθήκων που πλέον αρχίζει να “απλώνει πλοκάια” στην Ευρώπη. Ήδη στην Πορτογαλία πέντε άνδρες βρέθηκαν θετικοί, ενώ στην Ισπανία ερευνώνται οκτώ ύποπτα κρούσματα σε άνδρες, την ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρχουν «δεκάδες» κρούσματα στη Βρετανία.

Οι εξελίξεις έχουν θορυβήσει και τους Έλληνες επιστήμονες με τον καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη, να εστιάζει σε τρία επιδημιολογικά σημεία, που θα πρέπει να προσέξουν ειδικοί και πολίτες.

Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα (όπως βλέπαμε στον παρελθόν), πρώτη φορά στα ιστορικά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες, τα κρούσματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους άμεση σχέση, συνεπώς σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι (ασυμπτωματικοί;) φορείς της νόσου».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr