Μαγιορκίνης: Το στέλεχος Δ θα «επισκεφτεί» όλες τις χώρες

0
186

Μαγιορκίνης: Ο λοιμωξιολόγος κατά την ενημέρωση αναφέρθηκε εκτενώς και στην μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε σχετικά με το στέλεχος Δέλτα και το πως θα επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα. Ο ίδιος τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό πως «πρέπει να διατηρηθεί η ύφεση της πανδημίας». Σε ότι αφορά τα κρούσματα ανήλθαν στα 520. 

Συνεχίζει να μειώνεται ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια και η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται σταθερά, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Κατά 17% μειώθηκαν οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, υποχωρούν και οι νέες εισαγωγές, ενώ οι νέες διαγνώσεις καταγράφουν μείωση 40%. Σχετικά με την παρέμβαση της Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self-tests, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι έχουν διατεθεί περίπου 31 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες. Έχουν δηλωθεί θετικά στην covid-19 35.000 δείγματα.

Η καλύτερη προστασία από τη μετάλλαξη Δ είναι ο εμβολιασμός

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε εκτενώς και στην μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους να τον επισπεύσουν.

«Το στέλεχος Δ φαίνεται να έχει αυξημένη διεισδυτικότητα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι πως έχει εναλλακτική οδό εξέλιξης από τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν πως η καλύτερη προστασία από το στέλεχος είναι ο εμβολιασμός.

Σε σχετική ερώτηση για την μετάλλαξη Δ στη χώρα μας, ο καθηγήτης ανέφερε πως τα μοντέλα λένε πως θα επισκεφτεί όλες τις χώρες. «Δεν βλέπουμε αύξηση της μετάλλαξής στην Ελλάδα. Θα εξαρτηθεί πολύ από την συμπεριφορά μας και πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε», κατέληξε.

Μαγιορκίνης: Το φθινόπωρο αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι στο διάστημα Οκτωβρίου- Νοεμβρίου αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας στην Ελλάδα, και τονίζει το σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας που καλούνται να παίξουν τα νεαρά άτομα, τα οποία όπως επισημαίνει, καλό θα είναι να σπεύσουν να εμβολιαστούν μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να μην έχουμε πρόβλημα το Φθινόπωρο. Μαγιορκίνης

Όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όπως δηλώνει, φτάνει γύρω στο 25% και με τις δύο δόσεις. Ο κ. Μαγιορκίνης εξηγεί αναλυτικά με νούμερα πόσο ασφαλείς είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά και πώς χτίζεται η ανοσία σε βάθος χρόνου, βδομάδα-βδομάδα. «Επειδή την επιδημία αυτή δεν τη βλέπουμε να φεύγει 100% και μάλλον θα είναι ενδημική για μερικά χρόνια, όποιος δεν εμβολιαστεί, η πιθανότητα να κολλήσει τα επόμενα τρία χρόνια, είναι πολύ υψηλή, λέει χαρακτηριστικά» για να καταλήξει ότι δεν ξεμπλέκουμε άμεσα με τον Sars-Cov-2, αφού όπως εκτιμά, το όχι τόσο κοντινό 2023 θα αποτελεί μία απλή ανάμνηση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr