Μαγκνταλένα Άντερσον: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Σουηδία

0
99

Μαγκνταλένα Άντερσον: Η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών εκλέχθηκε σήμερα πρωθυπουργός της χώρας από το κοινοβούλιο πρώτη φορά για γυναίκα.

Η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών στη Σουηδία, η Μαγκνταλένα Άντερσον, εκλέχθηκε σήμερα Τετάρτη 24 Νοεμβρίου πρωθυπουργός της χώρας από το κοινοβούλιο και έγινε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση αυτή στα χρονικά της χώρας.

Έπειτα από μέρες αγωνίας και συνάψεις συμφωνιών που συνήθως γίνεται στη χώρα της Σουηδίας η Άντερσον κατάφερε και συγκέντρωσε σήμερα 117 ψήφους και εκλέχθηκε πρωθυπουργός, αφού χθες Τρίτη 23 Νοεμβρίου το βράδυ το Αριστερό Κόμμα συμφώνησε να τη στηρίξει.

Η 54χρονη υπουργός Οικονομικών Μαγκνταλένα Άντερσον διαδέχεται τον Στέφαν Λεβέν στην πρωθυπουργία, ο οποίος αποφάσισε να αποσυρθεί έπειτα από επτά χρόνια στην εξουσία και καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του 2022 που προμηνύονται δύσκολες για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Μαγκνταλένα Άντερσον

Θα αυξηθεί η μηνιαία σύνταξη

Η Σουηδία η χώρα η οποία είναι υπέρ του γάμου και της υιοθεσίας μεταξύ του ίδιου φύλου, δεν είχε ποτέ έως τώρα γυναίκα πρωθυπουργό, αντίθετα με άλλες σκανδιναβικές χώρες.

Βάσει της χθεσινοβραδινής συμφωνίας μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και του Αριστερού Κόμματος περίπου 700.000 πολίτες που έχουν συνταξιοδοτηθεί θα δουν τη μηνιαία σύνταξή τους να αυξάνετε κατά 1.000 κορώνες (περίπου 100 ευρώ) τον μήνα. Η Άντερσον κέρδισε επίσης τη στήριξη τους για τον προϋπολογισμό της για το 2022, η υιοθέτησή του οποίου από το κοινοβούλιο αναμένεται επίσης να είναι δύσκολη.

Τώρα μια ακόμη πρόκληση αναμένει την επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών: να πείσει τους ψηφοφόρους να διατηρήσουν το κόμμα της στην εξουσία στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2022.

Μαγκνταλένα Άντερσον

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι το κόμμα που προτιμούν οι Σουηδοί

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που γίνονται στη χώρα, οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν το πιο υψηλό κόμμα στις προτιμήσεις των Σουηδών, που  συγκεντρώνουν περίπου το 25% της πρόθεσης ψήφου.

Ο μεγάλος τους αντίπαλος είναι το συντηρητικό κόμμα των Μετριοπαθών. Οι Μετριοπαθείς έχουν προσεγγίσει το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας (SD) και φαίνονται πιο έτοιμοι από ποτέ να κυβερνήσουν με τη στήριξή του στο κοινοβούλιο.

Προκειμένου να ενισχύσει το κόμμα της η Άντερσον έχει θέσει τρεις προτεραιότητες: «να ανακτήσει τον δημοκρατικό έλεγχο» των σχολείων, του συστήματος υγείας και των οίκων ευγηρίας μετά το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων, να καταστήσει τη Σουηδία πρωταθλήτρια υπέρμαχο του κλίματος και να καταπολεμήσει τον διαχωρισμό και τον βίαιο πόλεμο των συμμοριών στη Σουηδία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr