Μάικ Πομπέο Ελληνοτουρκικά: Καλεί για στρατιωτική αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο

0
53

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε σήμερα την Τουρκία και την Ελλάδα να εγκαταλείψουν κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και να επικεντρωθούν στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση για το φυσικό αέριο που τις φέρνει αντιμέτωπες στην ανατολική Μεσόγειο. «Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα (σ.σ.: ενεργειακά) δικαιώματα που συνδέονται μ’ αυτή την περιοχή», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.

«Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα», επέμεινε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επέλεξε το δρόμο των ίσων αποστάσεων και δεν θέλησε να καταδικάσει την Τουρκία που ουσιαστικά έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκία αντι-Navtex: Ζητά την αποστρατικοποίηση της Χίου

Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, η γειτονική χώρα εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου αντί-Navtex από τον Σταθμό της Σμύρνης, με την οποία ζητά, την αποστρατικοποίηση της Χίου. Όπως αναφέρεται σε αυτή «παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης».

Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες ημέρες τόσο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, με δημόσιες τοποθετήσεις τους έχει αμφισβητήσει την συνθήκη αρκετές φορές. Μάλιστα ο Ακάρ έχει θέσει έντονα το θέμα αποστρατικοποίησης του Καστελόριζου.Συγκεκριμένα, ο Ακάρ από το Κας, που βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο, αναφέρθηκε στο θέμα των «στρατιωτικοποιημένων ελληνικών νησιών» και ζήτησε «αποστρατιωτικοποίηση του ακριτικού νησιού».

Τόνισε μάλιστα πως η Γαλλία παρακινεί την Ελλάδα σε προκλητικές ενέργειες. Όπως είπε: «Ο αγώνας των εξοπλιστικών έχει ξεκινήσει. Με αυτό τον τρόπο, η Γαλλία παρακινεί την Ελλάδα σε προκλητικές ενέργειες. Η ένταση δεν βοηθάει κανέναν και ειδικά την Ελλάδα. Υπάρχει προκλητική προσέγγιση, ειδικά υπό την ηγεσία και καθοδήγηση του Μακρόν, ο οποίος ενθαρρύνει τον εξοπλισμό. Η Ελλάδα βλάπτει την ειρήνη, κάθε φορά που κάνει ασκήσεις με άλλες χώρες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τα ζητήματά μας. Είναι γεγονός πως όσα κάνει η Γαλλία, έχουν εμπορικό σκοπό. Θέλει να ενισχύσει την οικονομία της, εξοπλίζοντας την Ελλάδα, όμως υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από αυτό. Δεν έχει υπάρξει ποτέ αποτέλεσμα από τις δουλειές που γίνονται υπό την ηγεσία του Μακρόν και οι πολιτικές του, έχουν χρεοκοπήσει».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr