Μάκης Βορίδης κορωνοϊός: «Αυτοί οι κλάδοι του αγροτικού τομέα αντιμετωπίζουν δυσμενείς επιπτώσεις»

0
62

Μάκης Βορίδης κορωνοϊός: Η επέλαση του ιού συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς εκτός τόσο στις περισσότερες χώρες του πλανήτη όσο και στη χώρα μας. Το φαινόμενο όπως αναμενόταν προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλους τους κλάδους πόσο μάλλον αυτούς της οικονομίας, καθώς οι χώρες κλείνουν μία προς μία τα σύνορά τους λαμβάνοντας μέτρα απομόνωσης και απόλυτης αδράνειας των επιχειρήσεων.

Σε συνέντευξή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης επεσήμανε τους κλάδους του αγροτικού τομέα που αυτή τη στιγμή σημειώνουν τις μεγαλύτερες ζημιές. Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού:

Εντοπισμένες επιπτώσεις έχουμε και θετικές έστω πρόσκαιρες και σε άλλα σημεία έχουμε δυσμενείς. Οι δυσμενείς επιπτώσεις είναι στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών, της παράκτιας αλιείας, και της μεγάλης αλιείας. Στις ιχθυοκαλλιέργειες και στη μεγάλη αλιεία, έχει κλείσει η βασική τους δραστηριότητα, που ήταν η εξαγωγή κυρίως προς Ιταλία, αυτό έχει καταρρεύσει. Αλλά και στην παράκτια αλιεία έχουμε σημαντική επίπτωση γιατί έχουν κλείσει τα καταστήματα εστίασης.

Αυτό αφορά και την μυδοκαλλιέργεια. Μεγάλο πρόβλημα έχουν και οι ανθοπαραγωγοί, δεν υπάρχει δυνατότητα να διοχετευτεί το προϊόν τους» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης , στον Realfm 97,8. Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου ανέφερε ότι «Υπάρχει ένα ζήτημα σημαντικό που αφορά τα αρνιά, θα δούμε πώς θα πάει. Πάλι έχουμε χάσει την ιταλική και ισπανική αγορά, έπαιρναν σημαντικές ποσότητες αιγοπρόβειου κρέατος. Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει η εσωτερική αγορά. Άρα το ψάρι, τα αλιεύματα, το αιγοπρόβειο κρέας και το κομμάτι των λουλουδιών έχουν υποστεί μεγάλη πίεση. Το σκληρό στάρι έχει πάρει πολύ καλή τιμή, λόγω της ζήτησης σε μακαρόνια. Τα φρούτα και κυρίως οι κομπόστες είναι επίσης κλάδος που πάει εξαιρετικά καλά. Εξαιρετικά πάνε τα κατεψυγμένα λαχανικά» πρόσθεσε.

«Έχουμε κάποια προβλήματα σε συγκεκριμένες αγορές, μένει να μετρήσουμε τις γενικότερες επιπτώσεις της ύφεσης. Τώρα βλέπουμε τα βραχυπρόθεσμα, αυτά που γίνονται τώρα. Μένει να δούμε την ύφεση και πόσο θα επηρεάσει την αγορά τροφίμων» τόνισε.

Πηγή: Pagenews.gr