Μακρόν: Στροφή στους νέους και στις “πράσινες” ψήφους

0
134

Μόλις μία εβδομάδα μένει για το δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, όπου Εμανουέλ Μακρόν και Μαρί Λεπέν συνεχίζουν τις περιοδείες τους

Μόλις μία εβδομάδα μένει για το δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, όπου οι δύο μονομάχοι Εμανουέλ Μακρόν και Μαρί Λεπέν συνεχίζουν τις περιοδείες τους ανά τη χώρα.

Όμως πολλά θα κρίνουν και επερχόμενο debade, όπου οι δύο διεκδικητές της προεδρίας θα κάνουν τα πάντα, προκειμένου να πάρουν τη ψήφο των αναποφάσιστων, που αγγίζει το 21%.

“Η Γαλλία το «πρώτο μεγάλο έθνος» που θα γίνει πράσινο”

Μάλιστα υπάρχει και ο φόβος πως οι νέοι και οι πράσινοι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να απέχουν από τη διαδικασία, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποκαλύπτει τη δική του πράσινη ατζέντα, υποσχόμενος να κάνει τη Γαλλία το «πρώτο μεγάλο έθνος» που θα σταματήσει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο ως πηγές ενέργειας.

Σε συγκέντρωση στη Μασσαλία, η οποία ψήφισε μαζικά υπέρ του αριστερού οπαδού Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, ο Μακρόν προσπάθησε να διευρύνει αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ως μικρό προβάδισμα έναντι της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν.

Ο Μακρόν είπε ότι θα έθετε τον επόμενο πρωθυπουργό του άμεσα υπεύθυνο για αυτό που ονόμασε «πράσινο σχεδιασμό», κάνοντας επίκληση στο συναίσθημα και τη νοσταλγία των αριστερών ψηφοφόρων για τον μεταπολεμικό κομμουνιστικό κεντρικό σχεδιασμό, ενώ αξιοποιεί τις ανησυχίες του 21ου αιώνα για την κλιματική αλλαγή.

«Έχω ακούσει την ανησυχία μεταξύ των νέων μας», είπε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Αποστολή αυτού του πρωθυπουργού θα είναι να κάνει τη Γαλλία το πρώτο μεγάλο έθνος που θα εγκαταλείψει το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Είναι δυνατό, και θα το κάνουμε», είπε ο Μακρόν. «Μεταξύ άνθρακα και φυσικού αερίου από τη μια πλευρά και πυρηνικών από την άλλη, επιλέγω πυρηνικά».

Ο πρόεδρος επιθυμεί να κατασκευάσει έξι νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες και να ξεκινήσει μελέτες για άλλους οκτώ, να δεκαπλασιάσει την ικανότητα ηλιακής ενέργειας και να κατασκευάσει 50 αιολικά πάρκα στη θάλασσα μέχρι τα μέσα του αιώνα. Θέλει επίσης να μονώνει 700.000 σπίτια ετησίως για εξοικονόμηση ενέργειας.
Μακρόν

“Σκεπτικιστή για το κλίμα η Λεπέν”

Είπε επίσης ότι θα ήθελε να δημιουργήσει μια εθνική ημέρα της φύσης τον Μάιο κάθε χρόνο και κατηγόρησε τη Λεπέν ως «σκεπτικιστή για το κλίμα».

Ο Μελανσόν ήρθε τρίτος στις 10 Απριλίου με περισσότερο από 21% των ψήφων και καθώς και οι δύο υποψήφιοι του δεύτερου γύρου επιδιώκουν να προσελκύσουν τους υποστηρικτές του, η Λεπέν στρέφεται προς το πιο εργατικό, αγροτικό τμήμα αυτού του εκλογικού σώματος εστιάζοντας στο κόστος ζωής, στην αύξηση κόστος τροφίμων και υψηλές τιμές βενζίνης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν, εν τω μεταξύ, προσπαθεί να προσελκύσει τα πιο μορφωμένα, κεντροαριστερά και αστικά τμήματα των υποστηρικτών του Μελανσόν.

Πολλά βεβαίως θα κριθούν από την τηλεοπτική μονομαχία των δύο υποψηφίων την ερχόμενη Τετάρτη την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 15 εκατ. Γάλλοι, που την παρακολούθησαν το 2017. Και θα την παρακολουθήσουν περισσότεροι διότι το 2017 η επικράτηση Μακρόν έναντι της Λεπέν ήταν προεξοφλημένη, ενώ τώρα απλώς πιθανολογείται.

Η μόνη περίπτωση να μην επικρατήσει ο Μακρόν είναι οι ψηφοφόροι του αριστερού υποψηφίου Μελανσόν στον πρώτο γύρο, να προτιμήσουν στον δεύτερο γύρο, σε πολύ μεγάλο βαθμό, την αποχή και ταυτόχρονα πολλοί από εκείνους που δεν θέλησαν να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο να ψηφίσουν στον δεύτερο μαζικά Λεπέν. Κάτι που δεν φαίνεται πιθανό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr