Μανιτάκης: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

0
137

Μανιτάκης: Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο καθηγητής ανέφερε πως δεν εγείρεται θέμα αντισυνταγματικότητας του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανακοινώσεις νέων μέτρων που αφορούν κυρίως τους άνω των 60. Μετά από τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, ο αριθμός των ραντεβού για την πρώτη δόση εμφάνισε αυξητική τάση για όσους είναι ακόμα ανεμβολίαστοι. Σχετικά με το θέμα της συνταγματικότητας του μέτρου μίλησε ο κ. Μανιτάκης.

Πιο συγκεκριμένα, ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του μέτρου των υποχρεωτικών εμβολιασμών για τους άνω των 60 ετών. Επικαλέστηκε σχετικές νομολογίες του ΣτΕ για κατηγορίες εργαζομένων που ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός, αλλά και των περισσότερων ευρωπαϊκών δικαστηρίων, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

“Δεν θίγεται η ελευθερία τους, ιδίως όταν πρόκειται με αυτόν τον τρόπο να σωθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές “

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο  καθηγητής «δεν θίγεται η ελευθερία τους, ιδίως όταν πρόκειται με αυτόν τον τρόπο να σωθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές την ημέρα». Aν δεν ληφθούν μέτρα, τόνισε, θα εξακολουθήσουν να χάνονται σε μεγάλο ποσοστό άνθρωποι αυτής της ηλικίας.

Δικαιολογείται, επομένως, η προσβολή κάποιου άλλου αγαθού όταν πρόκειται να σωθούν οι ζωές ανθρώπων προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό ανοσίας. Η προστασία της ζωής, εξήγησε ο συνταγματολόγος είναι το υπέρτατο αγαθό.

“Στην προκειμένη περίπτωση η πολιτεία έχει εξαντλήσει όλα τα μέτρα”

Ο κ. Μανιτάκης χαρακτήρισε δε το μέτρο της επιβολής των οικονομικών κυρώσεων ως απόλυτα αναγκαίο και κατάλληλο. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι 100 ευρώ είναι μέτρο εξαναγκαστικό, αν υποθέσουμε ότι οι χαμηλομισθοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά έχουν δυνατότητα εμβολιασμού.

«Στην προκειμένη περίπτωση η πολιτεία έχει εξαντλήσει όλα τα μέτρα, απέφυγε από τον Απρίλιο και το Μάρτιο το σύνολο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, προκρίνοντας τη στρατηγική της πειθούς και την προαιρετικότητα εμβολιασμού όταν η αντιπολίτευση ζητούσε εμβολιασμό για το σύνολο του πληθυσμού» παρατήρησε ακόμα.

Ακούστε το ηχητικό

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: Pagenews.gr