Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Δεν λαϊκίζουμε αλλά και δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν»

0
50

Για τη στάση του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, τα Ελληνοτουρκικά, τα μέτρα στήριξης σε εργαζομένους και επιχειρήσεις, τη νέα γενιά καθώς και άλλα κρίσιμα θέματα μίλησε στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Αναφορικά με τον κορωνοϊό ο κ. Χριστοδουλάκης εξήγησε πως αυτονόητος στόχος όλων πρέπει να είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής ενώ για το ζήτημα των εμβολιασμών ανέφερε πως πρέπει να εντατικοποιηθούν μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τα εμβολιαστικά κέντρα με διαφανείς διαδικασίες.

Σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά είπε πως οι θεσμικές διαδικασίες και συζητήσεις με την Τουρκία είναι πάντα προτιμότερες από μια ασύντακτη αλληλεπίδραση που θα προτάσσει την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα σε βάρος της χώρας μας.

Για την οικονομία και τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε πως το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε το δικό του αναλυτικό, ρεαλιστικό, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πλαίσιο προτάσεων για τη διαχείριση των οικονομικών και κοινωνικών της επιπτώσεων.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους και εξήγησε ποιο είναι το μεγάλο «στοίχημα» της γενιάς του.

Κύριε Χριστοδουλάκη  η χώρα μας βρίσκεται εν μέσω υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πολλές φορές το ΚΙΝΑΛ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν ενίσχυσε επαρκώς το ΕΣΥ. Ποια είναι η δική σας άποψη και ποιες οι προτάσεις σας;

Οποιαδήποτε θέση, ή άποψη, γύρω από το θέμα του κορωνοϊού, πρέπει να ξεκινάει από μία βασική παραδοχή. Ότι ο αυτονόητος στόχος όλων μας πρέπει να είναι πρωτίστως η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και μετά όλα τα υπόλοιπα. Ακριβώς με αυτήν την αντίληψη διαχειριστήκαμε και ακόμα διαχειριζόμαστε την κρίση, ως Κίνημα Αλλαγής, στηρίζοντας με κάθε τρόπο την προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας. Ως χώρος, αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας ως εκείνου που δεν δίνει λευκή επιταγή, αλλά παράλληλα δεν παρασύρεται και από λαϊκίστικη ρητορική απλά και μόνο για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Αναδεικνύουμε λάθη και παραλείψεις και πάντα με τρόπο που θα παρουσιάζει τις δικές μας εναλλακτικές προτάσεις και αντιπροτάσεις, ως λύσεις στα προβλήματα του τόπου. Πέραν, λοιπόν, της οποιασδήποτε κριτικής προς την κυβέρνηση, που φυσικά είναι υπαρκτή, θέτουμε τις δικές μας προτεραιότητες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτές αφορούν στην ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έναν καλύτερο σχεδιασμό των τεστ για την αποτελεσματικότερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα, τη στήριξη στην πράξη των γιατρών και των νοσηλευτών που δίνουν τη μάχη από την πρώτη στιγμή, την πρόληψη και τον σχεδιασμό σε κρίσιμους τομείς για τη διασπορά του ιού όπως τα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς. Επιπλέον, θέτουμε την ανάγκη για εντατικοποίηση των εμβολιασμών με ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τα εμβολιαστικά κέντρα, διαφανείς διαδικασίες και πρόταξη των ευπαθών ομάδων πέραν των ηλικιακών κριτηρίων. Απέναντι στις διαρκείς παλινωδίες και ανακολουθίες, αλλά και στη στρατηγική του  «βλέποντας και κάνοντας», χρειάζεται τώρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα επαναφέρει την ελπίδα ότι οι κόποι και οι θυσίες μας δε θα πάνε χαμένοι.

Η Ελλάδα το προσεχές διάστημα θα «καθίσει» στο τραπέζι με την Τουρκία για διερευνητικές επαφές. Θεωρείτε ότι πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή και είμαστε έτοιμοι;

Οι θεσμικές διαδικασίες και συζητήσεις με την Τουρκία είναι πάντα προτιμότερες από μια ασύντακτη αλληλεπίδραση που θα προτάσσει την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα σε βάρος της χώρας μας. Φυσικά πάντα με την προϋπόθεση ότι αυτές θα γίνονται σε πλαίσιο που θα εξακολουθεί να σέβεται του κανόνες του διεθνούς δικαίου και στα όρια των προϋποθέσεων που βάζει η χώρα μας για οποιαδήποτε τυχόν μετεξέλιξη του διαλόγου. Και αυτές είναι ότι εμείς συζητάμε θεσμικά μόνο για θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Το ζήτημα των εθνικών μας θεμάτων, όμως, αφορά και τη συνολική στρατηγική που πρέπει να θέτει η χώρα μας για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων. Η παράταξη μας αντιλαμβάνεται με αίσθημα πατριωτισμού και ευθύνης τα κρίσιμα ζητήματα αυτά. Όμως, όπως διεκδικούμε την εθνική συνεννόηση και τις ευρύτερες συναινέσεις για τον χειρισμό τους, έτσι αντίστοιχα και δε δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν για να διαχειριστεί με τον τρόπο που ο ίδιος κρίνει. Το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε συνεχώς, η ελληνική στρατηγική για τα εθνικά μας θέματα πρέπει να φύγει από τη λογική του διαρκούς κατευνασμού. Και φυσικά, είναι προφανές πως οι κόκκινες γραμμές της χώρας μας, πρέπει να οριοθετηθούν με σαφήνεια και αποκλειστικό γνώμονα τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και για να είναι αυτό ουσιαστικό, πρέπει η Τουρκία να αντιληφθεί ότι είμαστε διατεθειμένοι να τις υπερασπιστούμε με κάθε κόστος, αντί να τις χρωματίζουμε ρητορικά, πότε ροζ και πότε άσπρες. Ως επιστέγασμα στη διαχείριση αυτή, αναμφισβήτητα, πρέπει να προστεθεί η αποτελεσματική εξωτερίκευση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας. Επιτέλους, κυρώσεις για μία πολιτική ηγεσία που δε σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δε γίνεται άλλο με «χαϊδέματα» και φραστικές καταδίκες. Μόνο έτσι οι διαδικασίες των θεσμικών διμερών επαφών μπορούν να μακροημερεύσουν.

Είναι σαφές ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας έχει πληγεί σημαντικά σε οικονομικό επίπεδο λόγω της πανδημίας. Τι προτείνετε εσείς ότι πρέπει να γίνει για εργαζομένους, επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά για να ενισχυθούν;

Από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης έχουμε καταθέσει το δικό μας αναλυτικό, ρεαλιστικό, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πλαίσιο προτάσεων για τη διαχείριση των οικονομικών και κοινωνικών της επιπτώσεων. Βασικός στόχος, με έναν εμπροσθοβαρή χαρακτήρα, να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και η πραγματική οικονομία. Θα μπορούσαμε να εστιάσουμε σε τέσσερις βασικές κατευθύνσεις.  Η πρώτη, αφορά στη διασφάλιση της αξιοπρέπειας της απασχόλησης με την επιδότηση, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Sure, της εργασίας και όχι της ανεργίας όπως κάνει η κυβέρνηση, νομιμοποιώντας την εκ περιτροπής απασχόληση. Η δεύτερη, σε μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με ένα συνδυασμό ενίσχυσης και «δανείου» του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής, τη δημιουργία ενδιάμεσων τραπεζικών εργαλείων για τη διαχείριση των επιταγών, και τη χαλάρωση των πιστοδοτικών κριτηρίων από το τραπεζικό σύστημα. Η Τρίτη, αφορά σε μέτρα μείωσης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπως η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση των έμμεσων φόρων. Και η τέταρτη, σε μέτρα ελάφρυνσης από υποχρεώσεις, με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό και την αναστολή των πλειστηριασμών επαγγελματικών ακινήτων. Πέραν αυτών, έχουμε ήδη καταρτίσει και το δικό μας ολοκληρωμένο σχέδιο για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης. Με αναλυτική κατανομή αυτών, μεταξύ άμεσων μέτρων στήριξης της οικονομίας, φορολογικών κινήτρων για την επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επενδύσεις για υποδομές, δομές κοινωνικής ανταποδοτικότητας, αλλά και για την αναπαραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Αν γίνονταν σήμερα εκλογές το Κίνημα Αλλαγής θα συνεργαζόταν με κάποιο από τα υπόλοιπα κόμματα για τη διακυβέρνηση της χώρας;

Το μοναδικό κριτήριο για εμάς για οποιοδήποτε πλαίσιο διακυβέρνησης της χώρας είναι το μείγμα πολιτικής. Αν αυτό ανταποκρίνεται στο δικό μας πλαίσιο προοδευτικών αρχών και αντιλήψεων, τότε μπορούμε πολιτικά να το υπηρετήσουμε προς όφελος του ελληνικού λαού, με όποιον συμμερίζεται την ίδια αντίληψη επί αυτού. Και αυτό φυσικά έχει ως βασική προϋπόθεση τη συντριπτική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών για να μπορεί η δική μας ατζέντα να είναι η βάση για οποιαδήποτε συζήτηση. Διαφορετικά, δεν πρόκειται να γίνουμε βολικό συμπλήρωμα κανενός απλά και μόνο για να βγαίνουν οι αριθμοί.

Πολλές φορές ακούμε ότι η νέα γενιά είναι απολιτίκ; Εσείς τι βλέπετε μιας και είστε νέος ηλικιακά; Για ποιο λόγο  θεωρείται ότι συμβαίνει αυτό;

Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι της  νέας γενιάς, σήμερα, επιλέγει να απέχει από τα κοινά. Όχι όμως επειδή δεν ενδιαφέρεται, αλλά πολύ περισσότερο επειδή δηλώνει απογοητευμένη από την προοπτικής που το πολιτικό σύστημα δίνει, μέσω των αποφάσεων του, στη δική της ζωή. Συμμερίζομαι απόλυτα την απογοήτευση αυτή, όμως πάντα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι η μη συμμετοχή των νέων, αφήνει τη λήψη αποφάσεων σε αυτούς όπου οι ίδιοι χρεώνουν τα χαμένα τους όνειρα.  Το μεγάλο στοίχημα της γενιάς μας είναι να βάλουμε κι εμείς το δικό μας λιθαράκι για ένα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα που θα προάγει την αξιοκρατία, τις ευκαιρίες και την κοινωνική κινητικότητα, με τρόπο που για να πετύχεις δε θα χρειάζεται το μέσο, αλλά θα αρκούν οι ικανότητες και η προσπάθεια σου. Μόνο έτσι θα πείσουμε στην πράξη και όλους όσους σήμερα τίθενται στο περιθώριο να συνεισφέρουν και οι ίδιοι στην προσπάθεια αυτή.

Είστε ένας νέος άνθρωπος  που έχει μια πολύ σημαντική θέση. Αισθάνεστε κάποιο ειδικό βάρος και πως είναι η καθημερινότητά σας;  Πως θα θέλατε να δείτε τον Μανώλη Χριστοδουλάκη στο μέλλον; 

Προφανώς, το βάρος και η ευθύνη μιας θεσμικής ιδιότητας από την οποία έχουν περάσει ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι σίγουρα υπαρκτό. Το στοίχημα είναι μέσα από την προσπάθεια σου να πείσεις ότι αξίζεις να το σηκώσεις. Και αυτό ακριβώς περιγράφει και τους προσωπικούς και τους συλλογικούς μου στόχους. Με τη λογική να είμαι και εγώ χρήσιμος, ως στρατιώτης, στις μεγάλες προκλήσεις και τις μάχες που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr