Μάτι: Παρέμβαση του εισαγγελέα μετά τις αποκαλύψεις για την απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών για την πυρκαγιά

0
34

Συνεχίζονται οι εξελίξεις στην υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι, δύο χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά που κόστιζε τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας. Μετά το δημοσίευμα της Καθημερινής που αναφέρεται σε απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών για ενέργειες ή παραλείψεις στην μεγάλη πυρκαγιά, το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει και τώρα παρενέβη και εισαγγελέας.

Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελος Ιωαννίδης, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το περιεχόμενο του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος, που προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη και ξεσήκωσε πολιτική θύελλα, σύμφωνα με το Cnn.gr.

Μήνυση κατέθεσε ο πραγματογνώμονας

Παράλληλα ο καταγγέλλων αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία αναφέροντας λεπτομερώς τις πιέσεις που δέχθηκε για να συγκαλύψει τους υπευθύνους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι περιγράφοντας ως διαπραχθέντα αδικήματα, την απόπειρα παράνομης βίας και την παράβαση καθήκοντος. Η μήνυσή του, που θα αποτελέσει τη βάση της εισαγγελικής έρευνας, ανατέθηκε στον εισαγγελέα Νικόλαο Αντωναράκο.

Στο μεταξύ ο ανακριτής που χειρίζεται τον φάκελο για τους χειρισμούς των υπευθύνων της φονικής πυρκαγιάς (αυτοδιοικητικούς παράγοντες και στελέχη τότε της Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας κλπ) έχει ολοκληρώσει την ανάκριση και έχει αποστείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία στους εμπλεκόμενους ξεκινώντας από τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη.

Δύο χρόνια μετά ολοκληρώθηκε η ανάκριση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικαιοσύνη μετά από δύο χρόνια από την εθνική τραγωδία μόλις τώρα έφθασε στην ολοκλήρωση της ανάκρισης, ενώ η προσπάθεια που είχε εκδηλωθεί σε υψηλό δικαστικό επίπεδο για σύγκλιση της Ολομέλειας των Εφετών και ανάθεση των ερευνών σε εφέτη ανακριτή λόγω της βαρύτητας της υπόθεσης, δυστυχώς, έπεσε στο κενό, καθώς το σχετικό αίτημα απορρίφθηκε.

Ο εισαγγελέας δεν έκανε δεκτό το αίτημα του ανακριτή για μετατροπή των κατηγοριών σε κακούργημα

Τότε πριν από οκτώ μήνες, ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση είχε διαβεβαιώσει πως ολοκλήρωνε την ανάκριση, ενώ πριν από λίγο καιρό είχε αποστείλει αίτημα για συμπληρωματική άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος κατά χαμηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής για «έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο» το οποίο όμως απορρίφθηκε από την Εισαγγελία, καθώς δεν προέκυπτε δόλος των πυροσβεστών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr