Μεγάλη Παρασκευή επιτάφιος 2020: Έντονη ανησυχία για τις ανοιχτές εκκλησίες για λίγες ώρες

0
72

Μεγάλη Παρασκευή επιτάφιος 2020: Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση μια από τις παραγράφους της εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου προς τους ιερείς όλης της χώρας για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει ιερές Ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών για το Πάσχα.

Η ανησυχία προκύπτει από το γεγονός ότι υπάρχουν πιστοί που θα σπεύσουν να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο, να στηθούν στην ουρά δημιουργώντας εικόνες συνωστισμού που σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε.

Πρόκειται λοιπόν για τη διάταξη που επιτρέπει το άνοιγμα των εκκλησιών:

  • για δύο ώρες μετά το πέρας των πρωινών ακολουθιών, από τις 11 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι και
  • για τέσσερις ώρες μετά την τελετή της αποκαθήλωσης την Μεγάλη Παρασκευή – από τη 1 μετά το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

Ειδικά στη δεύτερη εξαίρεση δημιουργείται εύλογα ο φόβος μην υπάρξουν φαινόμενα κοσμοσυρροής στους ναούς δεδομένου του εθίμου προσκύνησης του Επιταφίου μετά την αποκαθήλωση και μέχρι την περιφορά του, η οποία φέτος θα γίνει εντός των κλειστών ναών. Δεν υπάρχει επιλογή για επίσκεψη στην Εκκλησία υπενθύμισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προσθέτοντας ότι «παρεπιμπτόντως μπορεί κάποιος που είναι σε κίνηση για άλλο λόγο να εφαρμόσει αυτό που λέμε ατομική λατρεία».

«Εξετάζουμε διάφορα θέματα ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός. Σε κάθε περίπτωση δεν πάμε στις Εκκλησίες και ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών» είπε επίσης ο κ. Πέτσας σχολίαζοντας για τη γενικότερη στάση της Ιεράς Συνόδου μετά την έκδοση της εγκυκλίου ότι «η Εκκλησία έχει δείξει υπεύθυνση στάση αυτό το διάστημα με σκληρές αποφάσεις».

Σε επόμενη ερώτηση παρέπεμψε σε «νεώτερη συνεννόηση» με την Εκκλησία «ώστε να μην χαθούν αυτά που έχουν κερδηθεί. Θα βρούμε φόρμουλα με την Εκκλησία, υπάρχει ανοιχτός δίαυλος».

«Υπάρχει σχεδιασμός, αυτό που θα προστατευθεί είναι η δημόσια υγεία. Θα είμαστε σε ετοιμότητα να το αντιμετωπίσουμε» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και οι ιερείς θα δείξουν υπευθυνότητα και θα σεβαστούν την ιερότητα των ημερών για να μην έχουμε αντιδικίες» πρόσθεσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Πηγή: Pagenews.gr