Μείωση ενοικίου: Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται «κούρεμα» έως 100%

0
38

Μικρή «ανάσα» αποτελεί για τις επιχειρήσεις τα μειωμένα ενοίκια μετά από απόφαση της κυβέρνησης για τη στήριξη και ενίσχυση των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για το μήνα Φεβρουάριο οι επιχειρήσεις θα έχουν μείωση ενοικίου 100% και ειδικά όσες από αυτές ήταν κλειστές με κρατική εντολή τον Ιανουάριο.

Ποιους κλάδους αφορούν

 • Λιανεμπόριο
 • εστίαση
 • πολιτισμός
 • αθλητισμός
 • τουρισμός
 • μεταφορές
 • γυμναστήρια
 • κομμωτήρια
 • κέντρα αισθητικής
 • βιβλιοπωλεία

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν στους προαναφερθέντες κλάδους – επιχειρήσεις ακίνητα θα λάβουν αποζημίωση η οποία θα υπολογίζεται στο 80% του αρχικού ενοικίου, και όχι επί της απώλειας. Θα χάσουν δηλαδή το 20% του ενοικίου που λαμβάνουν κανονικά.

Τι εξετάζεται για το Μάρτιο

Σε ότι αφορά τα ενοίκια του Μαρτίου το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει στο προσεχές διάστημα τα δεδομένα, καθώς θα πρέπει πρώτα να δει ποιες επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στα «Παραπολιτικά FM», άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ισχύει η μείωση 100% στα ενοίκια και τον Μάρτιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω κάτι για το Μάρτιο για αυτό το θέμα θα θέλαμε να δούμε ποιοι κλάδοι θα λειτουργούν τον Φεβρουάριο».

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θα δουν «κουρεμένα ενοίκια» και το Μάρτιο.

Μισθώματα Ιανουαρίου

Διευκρινίσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη μείωση τη μείωση ενοικίων αλλά και την αποζημίωση των εκμισθωτών έδωσε πριν από λίγες ημέρες η ΠΟΜΙΔΑ με σχετική εγκύκλιο.

Οι συνεχείς αναφορές στον Τύπο και ΜΜΕ περί μη καταβολής μισθωμάτων το μήνα Ιανουάριο μας επιβάλλουν να τονίσουμε, όπως έχει ανακοινωθεί, και σύντομα θα επικυρωθεί νομοθετικά, ότι τα μισθώματα του Ιανουαρίου 2021 διακρίνονται ως προς τη μείωσή τους σε τρεις κατηγορίες:

 • Μείωση 100%: Μόνον στα επαγγελματικά μισθώματα συγκεκριμένων κατηγοριών επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2021. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών. Η μείωση στην κατηγορία αυτή κατά το Φεβρουάριο έχει ανακοινωθεί ότι θα διαμορφωθεί σε ποσοστό 80% και συνεπώς οι μισθωτές που υπάγονται στην κατηγορία αυτή θα πρέπει να καταβάλουν προς τους ιδιοκτήτες το 20% του μισθώματος.
 • Μείωση 40%: Στα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως «πληττόμενες» και τα μισθώματα της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και συνεπώς οι μισθωτές πρέπει να καταβάλουν το 60%.
 • Μηδενική μείωση: Στα μισθώματα των επιχειρήσεων που συνεχίζουν ακώλυτα τη λειτουργία τους όπως σουπερμάρκετ, φαρμακεία κλπ. Στα μισθώματα κατοικιών για τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας. Στα μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής, προσωρινής διαμονής και μισθώσεων για κάθε άλλο είδος χρήσης πλην της κύριας κατοικίας εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχειρήσεως στην οποία εργάζεται.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr