ΜέΡΑ25 απλήρωτες υπερωρίες: Εξοργιστική ιδέα από τη μεριά της κυβέρνησης

0
32

Δήλωση για τον σχεδιασμό που φαίνεται να έχει κάνει το υπουργείο Εργασίας όσον αφορά τους εργαζόμενους που θα μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα, έκανε ο Μιχάλης Κριθαρίδης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 μιλάει για αντεργατική ρύθμιση της κυβέρνησης και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ανοίγει ένα ακόμα παράθυρο στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Ολόκληρη η δήλωση του Μιχάλη Κριθαρίδη

«Διαβάζουμε ότι στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή προβλέπεται η δυνατότητα για 3ώρες ημερήσιες υπερωρίες χωρίς επιπλέον αμοιβή των εργαζόμενων που δεν μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία και τίθενται σε προληπτική καραντίνα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ακόμα αντεργατική ρύθμιση της Κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας που ανοίγει ένα ακόμα τεράστιο παράθυρο για εργοδοτική αυθαιρεσία.

Μετά την εσαεί αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την πλήρη αβεβαιότητα του “sure” -που μόνο “sure” δεν για τους εργαζόμενους- με μία επιθεώρηση εργασίας παντελώς απούσα και ένα Υπουργείο Εργασίας να δουλεύει νυχθημερόν για την αποψίλωση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει από την τρόικα, η ιδέα για 3ώρες απλήρωτες καθημερινές υπερωρίες για να αναπληρωθεί ο χρόνος που απέχεις από την εργασία κατ΄ εντολή της πολιτείας, είναι πραγματικά εξοργιστική».

Με έως και 3 ώρες επιπλέον απασχόληση την ημέρα, κατά την επιστροφή τους στην εργασία, θα αναπληρώνουν τον χρόνο που τίθενται σε καραντίνα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό προβλέπει διάταξη στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο με το οποίο η κυβέρνηση θα κυρώνει νέα και παλαιά μέτρα στήριξης των μισθωτών, εργαζόμενων ή και γονέων.

Πρόκειται για το φθινοπωρινό πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει μέτρα για πάνω από 500.000 εργαζομένους και ανέργους, με στόχο να περιοριστεί η διαφαινόμενη εκτίναξη της ανεργίας. Από το πακέτο αυτό ξεχωρίζει η διαδικασία αναπλήρωσης της περιόδου αναγκαστικής καραντίνας που ενδέχεται να τεθεί ένας εργαζόμενος. Πρώτη λύση παραμένει η τηλεεργασία, όμως η διάταξη αφορά τους εργαζομένους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως.

Αναλυτικά, προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορωνοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη. Με τη λήξη όμως της αναγκαστικής απουσίας από την εργασία, ο εργαζόμενος θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας.

Η αναπλήρωση θα πρέπει να γίνει εντός 4 μηνών και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού. Προσοχή όμως. Η επιπλέον αυτή εργασία δεν θα αμείβεται ως υπερεργασία ή υπερωρία, όμως θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν δικαιούται κατά τον χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας του από την εργασία καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Έκτακτα μέτρα

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το νέο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας λόγω κορωνοϊού και αφορά κατά κύριο λόγο εργαζομένους που δεν νοσούν οι ίδιοι αλλά πρέπει να μπουν σε καραντίνα στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης της COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες και συστάσεις του ΕΟΔΥ. Το νέο πλαίσιο προβλέπει κατ’ αρχάς την εφαρμογή τηλεργασίας. Εναλλακτικά και μόνο εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναπληρώσουν το διάστημα της απουσίας λόγω της προληπτικής καραντίνας σε άλλες εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Ο εργοδότης θα πρέπει να καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα απουσίας του εργαζομένου, λόγω της προληπτικής καραντίνας, το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr