Μέρκελ ταμείο ανασυγκρότησης: Την τελική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιμένει η Γερμανία

0
74

Μέρκελ ταμείο ανασυγκρότησης: Την τελική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το ταμείο ανασυγκρότησης αναμένει το Βερολίνο, τόνισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην γερμανογαλλικό σχέδιο για την δημιουργία ταμείου ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν έχει ήδη μιλήσει με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, οι οποίοι έχουν εκφράσει ήδη αντιρρήσεις για το σχέδιο, η κ. Μέρκελ απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι τώρα βρισκόμαστε στην φάση αναμονής της πρότασης της Επιτροπής.

«Αυτή είναι η κρίσιμη πρόταση, στη βάση της οποίας θα εργαστούμε», σημείωσε η καγκελάριος.

Στην συνέχεια επισήμανε ότι σίγουρα θα μιλήσει και με τους ηγέτες της Ολλανδίας και της Αυστρίας. «Η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν να συνοδεύσουν την διαδικασία (της Επιτροπής) – και μάλιστα εποικοδομητικά -, αλλά το επόμενο που θα συμβεί είναι η παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν στις 27 Μαΐου. Αυτή η πρόταση θα συζητηθεί κατόπιν με όλα τα κράτη – μέλη», πρόσθεσε.

Παράλληλα, έκανε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να συνεχίσει την χορήγηση αναπτυξιακής βοήθειας προς τις χώρες ενώ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία όχι μόνο δεν θα περιορίσει τα κονδύλια, αλλά θα αυξήσει και τις επενδύσεις της. Τόνισε δε την ανάγκη διαφύλαξης του πολυμερούς συστήματος και απέρριψε τις μονομερείς ενέργειες στην μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Για την Γερμανία, αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν κάνουμε περικοπές στην αναπτυξιακή βοήθεια που παρέχουμε, αλλά, αντιθέτως, την αυξάνουμε και αναδιοργανώνουμε τους διατιθέμενους πόρους ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στην κατάσταση της πανδημίας», δήλωσε η κ. Μέρκελ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους επικεφαλής των διεθνών οικονομικών οργανισμών (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, Παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, ΟΟΣΑ).

Τόνισε μάλιστα ιδιαίτερα την ανάγκη να δημιουργηθούν σε αυτές τις χώρες θέσεις εργασίας, καθώς η ανεργία βρίσκεται, όπως είπε, σε «δραματικό» επίπεδο και υπενθύμισε το «μορατόριουμ» χρέους στο οποίο έχουν ήδη δεσμευθεί οι χώρες της G20 έναντι των φτωχότερων χωρών.

Η καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, η πανδημία του κορωνοϊού κυριάρχησε στην συζήτηση, μαζί με τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν το προσεχές διάστημα «προκειμένου να επιστρέψουμε το συντομότερο στον δρόμο της ανάπτυξης». Είμαστε για αυτό πεπεισμένοι ότι «η σωστή απάντηση είναι η συντονισμένη από κοινού δράση και όχι η μονομερής», συνέχισε η ίδια, για να τονίσει ότι έχει τεράστια σημασία να ενισχυθεί το διεθνές εμπορικό σύστημα και να υπάρξει αντίσταση στις τάσεις απομονωτισμού.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο σκληρά είναι διατεθειμένη να αγωνιστεί για το πολυμερές σύστημα και εάν προτίθεται να έχει φυσική συμμετοχή στην Σύνοδο των G7 στο Καμπ Ντέιβιντ, την οποία δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ότι σκοπεύει να διοργανώσει τον Ιούνιο, η Άνγκελα Μέρκελ άφησε ανοιχτό τον τρόπο συμμετοχής της, αλλά τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να μάχεται για το πολυμερές σύστημα – τόσο στο πλαίσιο της G7 όσο και σε αυτό της G20. «Διάλεξα τα λόγια μου με προσοχή», είπε χαρακτηριστικά, όταν της ζητήθηκε να διευκρινίσει εάν θα μεταβεί ή όχι στις ΗΠΑ.

Τέλος, υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική διάσωσης των γερμανικών επιχειρήσεων υπερασπίστηκε η καγκελάριος, αναφερόμενη στην περίπτωση της Lufthansa, για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών Μέσων, υπήρξε νωρίτερα σήμερα συμφωνία στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού. «Πιστεύω ότι έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε πολύ γενναία τις ενέργειες διάσωσης, καθώς θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις μας τις ίδιες ευκαιρίες όπως συμβαίνει και αλλού στον κόσμο», ανέφερε. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την Lufthansa, η καγκελάριος επισήμανε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες τόσο με την εταιρία όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι αναμένει σύντομα μια απόφαση.

Πηγή: Pagenews.gr