Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Παγκόσμιος συναγερμός – Στο Ισραήλ το πρώτο κρούσμα

0
90

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Πρώτο κρούσμα στο Ισραήλ, ακυρώνει όλες τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης της Μποτσουάνα, που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, εντοπίστηκε στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε σε ταξιδιώτη από το Μαλάουι. Την ίδια ώρα που υπάρχει εισήγηση της Ε.Ε. να σταματήσει τις αεροπορικές αφίξεις από τη νότια Αφρική.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση όπου ανέφερε πως «η μετάλλαξη, η οποία ανακαλύφθηκε στα κράτη της νότιας περιοχής της Αφρικής, εντοπίσθηκε στο Ισραήλ. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που επέστρεψε από το Μαλάουι».

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο σημειώνει πως υπάρχουν φόβοι για «δύο επιπλέον κρούσματα σε πρόσωπα που επέστρεψαν από το εξωτερικό» και έχουν μπει σε καραντίνα.

Υπενθυμίζεται πως οι επιστήμονες εντόπισαν πρώτη φορά το νέο στέλεχος με τις δεκάδες μεταλλάξεις στην Αφρική. Σύμφωνα με τους Βρετανούς πρόκειται ίσως για την πιο ανησυχητική μετάλλαξη που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής, ενώ η νέα μετάλλαξη έχει μια βασική διαφορά στην πρωτεϊνική ακίδα και ενδέχεται να μην καλύπτεται από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Βρετανία ανακοίνωσε πως σταματά τις πτήσεις από τη νότια Αφρική εξαιτίας της μετάλλαξης της Μποτσουάνα, ενώ το πρωί της Παρασκευής η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως και η Ευρωπαϊκή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική, έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε. Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Βρετανία: Απαγόρευση πτήσεων από Νότια Αφρική

Και ενώ η ανησυχία για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού με τις 32 μεταλλάξεις προκαλεί τη συνεδρίαση του ΠΟΥ, η Βρετανία, η πρώτη χώρα που πήρε μέτρα, δεν κρύβει την ανησυχία της για το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι τα εμβόλια!

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική θεωρείται από τους επιστήμονες στη Βρετανία το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής και ως εκ τούτου χρειάζεται να εξακριβωθεί αν καθιστά ή όχι αναποτελεσματικά τα εμβόλια.

Υπερασπιζόμενος απαγόρευση στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσουατίνι, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι το δίδαγμα από την COVID-19 είναι ότι η έγκαιρη δράση είναι απαραίτητη.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, έχει πρωτεΐνη ακίδα που διαφέρει πάρα πολύ από αυτήν που είχε το αρχικό στέλεχος του νέου κορωνοϊού στο οποίο στηρίχθηκαν τα εμβόλια.

«Όπως το περιέγραψαν οι επιστήμονες, (αυτό) είναι το πιο σημαντικό παραλλαγμένο στέλεχος που έχουν συναντήσει μέχρι σήμερα στην έρευνά τους», σημείωσε ο Σαπς στις δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο Sky News.

Αξιωματούχοι συνέστησαν στην βρετανική κυβέρνηση ότι υπάρχει ανάγκη να δράσει άμεσα και προληπτικά στην περίπτωση που οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού επιβεβαιωθούν, μολονότι μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες για να συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται για τα χαρακτηριστικά της.

Η παραλλαγή αυτή του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκε επίσης στην Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, αλλά σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματά της στη Βρετανία.

Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ – Παγκόσμια ανησυχία

Την Παρασκευή (26.11.2021) οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα συνεδριάσουν εκτάκτως εξαιτίας της νέας μετάλλαξης κορονοϊού. Ο ΠΟΥ θα συζητήσει για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή στα εμβόλια και στις ήδη υπάρχουσες θεραπείες κατά του κορονοϊού.

Την ανακοίνωση έκανε η επικεφαλής επιδημιολόγος για τον κορονοϊό του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κερκόβε κατά τη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρουμε πολλά ακόμα για το νέο στέλεχος. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το νέο στέλεχος έχει πολλές μεταλλάξεις. Και όταν έχεις τόσες μεταλλάξεις, μπορεί να έχει αντίκτυπο στο πως συμπεριφέρεται ο ιός».

Αν ο ΠΟΥ αποφασίσει πως πρόκειται για μετάλλαξη «ιδιαίτερου ενδιαφέροντος» τότε θα της δοθεί το όνομα Nu.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr