Μετάλλαξη Δέλτα: Η νέα απειλή σε Ελλάδα και Ευρώπη

0
197

Μετάλλαξη Δέλτα: Ρωγμές στα τείχη ανοσίας δημιουργήθηκε η παραλλαγή Δέλτα, η οποία έχει χτυπήσει και την Ελλάδα.

Έκτακτη σύσκεψη είχαν σήμερα ο κ. Τσιόδρας και ο υφυπουργός κ. Χαρδαλιάς για την Μετάλλαξη Δέλτα. Να θυμίσουμε ότι οι μεταλλάξεις, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έδειξαν πως έχουν τριπλασιαστεί τα κρούσματα από την μετάλλαξη Δέλτα.

Πιο συγκεκριμένα, πορτοκαλί συναγερμός σήμανε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία με την περαιτέρω, αλλά αναμενόμενη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα κυρίως στο νησί της Κρήτης.

Μετάλλαξη Δέλτα

Θέμα συζήτησης και στην Ευρώπη

Πανευρωπαϊκός συναγερμός έχει σημάνει για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, που διασπείρεται πιο γρήγορα και πλήττει κυρίως νέους και ανεμβολίαστους. Οι «27» της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών δεν έκρυψαν την ανησυχία τους. Συζήτησαν εκτενώς την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και τον δείκτη μεταδοτικότητάς της, παρότι τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν μειωθεί δραστικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισήμαναν ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο και πρόσθεσαν ότι τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να ανοίξουν με προσοχή και με συντονισμένο τρόπο.

Τι είναι όμως αυτή η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού και πόσο επικίνδυνη είναι;

Το ECDC προειδοποιεί ότι παραλλαγές του SARS-CoV-2 εμφανίζονται με σημαντικό ρυθμό παγκοσμίως. «Με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η παραλλαγή Delta είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Αμον.

Και προειδοποιεί:

«Δυστυχώς, τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί επίσης να μολύνει άτομα που έχουν λάβει μόνο μία δόση από τα διαθέσιμα σήμερα εμβόλια. Είναι πολύ πιθανό ότι η παραλλαγή Delta θα κυκλοφορήσει ευρέως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα μεταξύ νεότερων ατόμων που δεν στοχεύουν στον εμβολιασμό. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο για τα πιο ευάλωτα άτομα να μολυνθούν και να βιώσουν σοβαρή ασθένεια και θάνατο, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως».

Ποια είναι τα καλά νέα; Οτι η λήψη δύο δόσεων οποιουδήποτε από τα επί του παρόντος διαθέσιμα εμβόλια παρέχει υψηλή προστασία έναντι αυτής της παραλλαγής και των συνεπειών της. Ωστόσο, περίπου το 30% των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και περίπου το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμη λάβει πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετάλλαξη Δέλτα

Μητσοτάκης: Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς, ανεμβολίαστοι κινδυνεύετε

Το «καμπανάκι» είχε σημάνει και για την Ελλάδα από νωρίς το απόγευμα ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, είχε επισημάνει ότι «βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας».

Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το μήνυμα του κορυφαίου Αμερικανού επιδημιολόγου, Αντονι Φάουτσι: «Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά». Παράλληλα, έκανε έκκληση να σπεύσουν να εμβολιαστούν όσοι από τους συμπολίτες μας δεν το έχουν πράξει ως τώρα:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα εμβολίων διαθέσιμων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας. Και θέλω να κάνω ακόμη μία έκκληση στους συμπολίτες μας, να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Σουρβίνος: Θα πλήξει νέους και ανεμβολίαστους -Μόνο όπλο ο πλήρης εμβολιασμός

O καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος εξήγησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες, και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

«Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» σημείωσε, τονίζοντας ότι το μοναδικό μας όπλο -μέχρι να δαμάσουμε την πανδημία- για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, παραλλαγμένα στελέχη είναι ο εμβολιασμός.

«Και μιλάμε για πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο μειωμένος εμβολιασμός, με μία δόση, παρέχει μειωμένη προστασία σε ανοσολογικό επίπεδο και είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Χρειαζόμαστε πλήρη (εμβολιασμό) για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία», συμπλήρωσε ο κ. Σουρβίνος. Παράλληλα, εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεταδοτικότητα μεγαλύτερη κατά 50% έως 60% σε σχέση με τη βρετανική, αλλά και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και νόσησης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr