Μετάλλαξη Όμικρον: Τα εμβόλια πιθανόν καλύπτουν την παραλλαγή

0
134

Μετάλλαξη Όμικρον: Η Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση ανέφερε ότι τα εμβόλια πιθανόν να καλύπτουν την νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, ενώ η Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι τα εμβόλια πιθανόν να καλύπτουν την παραλλαγή. Νωρίτερα βρέθηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας κ. Θάνος Πλεύρης.

Πιο συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί άυξηση των ραντεβού για εμβολιασμούς μετά την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών. Ακόμη, το θετικό νέο είναι ότι τα εμβόλια πιθανόν να καλύπτουν την παραλλαγή.

Άνοιξαν 60.000 νέες θέσεις για ραντεβού

Σημαντική αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό πολιτών άνω των 60 ετών καταγράφηκε μετά την ανακοίνωση της απόφαση περί υποχρεωτικότητας. Μάλιστα, η αυξημένη ζήτηση οδήγησε στο άνοιγμα νέων θέσεων για ραντεβού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την προσεχή Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, άνοιξαν 60.000 νέες θέσεις για ραντεβού πρώτης και τρίτης δόσης. Έτσι, οι πολίτες που θέλουν να προγραμματίσουν νωρίτερα το ραντεβού τους μπορούν να μπουν στο emvolio.gov.gr και να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Ηδη, τα εμβολιαστικά κέντρα ενισχύονται προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν τόσο από το γεγονός ότι οι πολίτες άνω των 60 που δεν είχαν έως τώρα εμβολιασθεί, μετά τα νέα μέτρα και τον κίνδυνο να πληρώνουν πρόστιμο, σπεύδουν τώρα να κλείσουν ραντεβού, αλλά και από το γεγονός ότι οι πολίτες που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους την Άνοιξη κάνουν τώρα την αναμνηστική δόση.

Πως εντοπίστηκε το κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε πως:

  • Ο άνδρας αφίχθη στις 26 Νοεμβρίου από τη Νότια Αφρική και έκανε rapid test το οποίο βγήκε αρνητικό. Την επόμενη μέρα είχε ήπια συμπτώματα της νόσου και κάθε ημέρα έκανε rapid test τα οποία ήταν όλα αρνητικά.
  • Στις 29 Νοεμβρίου έγινε τεστ pcr το οποίο βγήκε ύποπτο και στη συνέχεια το εργαστήριο έκανε γονιδιακό έλεγχο για τη μετάλλαξη Όμικρον και το τέστ έδειξε θετικό σήμερα το πρωί 2 Δεκεμβρίου.

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την ενημέρωση για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60, ανακοίνωσε πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Όπως είπε, πρόκειται για Έλληνα που είναι στην Κρήτη και ήρθε από τη Νότια Αφρική.

 Θάνος Πλεύρης: Οι ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ένα ακόμη μέτρο που θα εφαρμοστεί από την επόμενη εβδομάδα και δεν έχει χαρακτηριστικά υποχρεωτικότητας είναι ότι θα δοθεί δωρεάν ένα σελφ τεστ σε όλους τους ενήλικους πολίτες. Το πρώτο τεστ θα γίνει από τις 6 έως τις 11 Δεκεμβρίου και όσοι νοσούν και τεθούν σε καραντίνα να είναι υγιείς τα Χριστούγεννα. Το δεύτερο τεστ που θα διατεθεί δωρεάν θα γίνει μετά τις γιορτές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr