Μεταναστευτικό Κέα: 196 μετανάστες στο νησί εν μέσω κορωνοϊού – Επιστολή στον πρωθυπουργό η δήμαρχος

0
56

Μεταναστευτικό Κέα: Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η δήμαρχος του νησιού τονίζει το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται από τη προσάραξη τουρκικού πλοίου, το οποίο μετέφερε 196 μετανάστες, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά. Οι μετανάστες αυτή την ώρα βρίσκονται στην Κέα, την ίδια στιγμή που ο κορωνοϊός στη χώρα κινείται με ραγδαίους ρυθμούς και η κυβέρνηση έχει επιβάλει έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών.

Όλοι οι μετανάστες αυτή τη στιγμή κρατούνται προσωρινά στο παλιό ξενοδοχείο στην Κορησσία στο οποίο όμως, όπως επισημαίνει και με επιστολή της στον πρωθυπουργό η δήμαρχος του νησιού Ειρήνη Βελισαροπούλου, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να παραμείνουν εκεί για 14 ημέρες σε καραντίνα.

Το πλοίο είχε προσαράξει τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από τον λιμενοβραχίονα της Κέας. Ένα ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο που είχε αναχωρήσει από το Τσανάκαλε της Τουρκίας και οι μετανάστες τώρα βρίσκονται στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο, το οποίο όμως δεν ενδείκνυται για την παραμονή ανθρώπων μιας και δεν υπάρχει θέρμανση ενώ δεν λειτουργεί σχεδόν τίποτε.

Αναλυτικά η επιστολή της δημάρχου της Κέας στον πρωθυπουργό

«Στο νησί ΔΕΝ υπάρχει η παραμικρή υποδομή (ΚΑΠΗ, κλειστά γήπεδα κ.λπ.). Έτσι βλέπετε ζούμε εμείς εδώ… Ακόμα και οι λιγοστές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων έχουν κλείσει με τους ιδιοκτήτες να βρίσκονται στην ενδοχώρα. Το πλοίο ΔΕΝ κατευθυνόταν στην Ιταλία κύριε Πρωθυπουργέ. Τα καύσιμα επαρκούσαν το πολύ μέχρι τη Μακρόνησο. Το πλοίο ΔΕΝ έφτασε στη Τζια μέσα σε ένα 24ωρο, αλλά χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου διέσχισε χωρίς άγκυρα (!), χωρίς σημαία και διακριτική ονομασία, το μισό Βόρειο και όλο το Νότιο Αιγαίο!!! ΔΕΝ υπάρχει ευθύνη για αυτό κύριε Πρωθυπουργέ;

Τα σύνορα της Ελλάδος ΔΕΝ είναι μόνο ο Έβρος και η Λέσβος. Στον Έβρο όσοι συλλαμβάνονται να έχουν διασχίσει παράνομα τα σύνορα ΔΕΝ φιλοξενούνται σε 14ήμερη καραντίνα στα χωριά. Συλλαμβάνονται και απελάσσονται στιγμιαία. Εδώ γιατί δεν γίνεται το ίδιο; Είναι ασφαλή τα θαλάσσια σύνορά μας και έφτασαν έως τη Τζιά; Αν είχαν φτάσει στον Πειραιά θα ποια θα ήταν η αντιμετώπιση; Στο νησί υπηρετούν αυτή τη στιγμή 2 αγροτικοί ιατροί χωρίς την παραμικρή υποδομή. Ακόμα και οι μάσκες τελειώνουν. Η μοναδική στολή ασφαλείας που «δικαιούνται» οι γιατροί δεν έχει φτάσει ακόμα. Το Ιατρείο (Πολυδύναμο Περιφερειακό) ΔΕΝ έχει κτιριακή υποδομή. ΔΕΝ έχουμε τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού, παρά μόνο κάποια ελάχιστα που κατάφερε να προμηθεύσει ένα κοινωφελές σωματείο που λειτουργεί στο νησί για τη στήριξη του Ιατρείου. Δηλαδή και πάλι από τους Τζιώτες!

Βλέπετε έτσι ζούμε εμείς εδώ…Κύριε Πρωθυπουργέ, ξέρετε πόσο δύσκολο είναι για εμάς εδώ στα νησιά να προφυλαχθούμε από τον κορωνοϊό με τα μέσα που σας περιέγραψα; Μας είπατε να μείνουμε σπίτι και το κάνουμε γιατί ΔΕΝ μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Μας μιλήσατε για ατομική ευθύνη και μας φέρνετε ενδεχομένως τον ιό στην πόρτα μας; Οι περισσότεροι από τους λαθρομετανάστες είναι εμπύρετοι. Μας έχετε αφήσει έρμαια χωρίς ιατρούς εδώ και χρόνια και ξαφνικά ενημερωνόμαστε ότι μπορούν να μεταβούν στο νησί ιατροί: Να έρθουν και να κάνουν αυτό που πρέπει: Να περιθάλψουν με αξιοπρέπεια όλον αυτό τον κόσμο και να τον μεταφέρουν με ασθενοφόρα στην ενδοχώρα εάν νοσεί.

Οι υπόλοιποι να απελαθούν. Εδώ τι μπορούμε να τους προσφέρουμε; Εάν ισχύσει η 14ήμερη καραντίνα, το χρονικό διάστημα συμπίπτει με την παρέλευση του χρόνου κατά τον οποίο δεν μπορούν να αιτηθούν άσυλο; Είναι τυχαίο; ΔΕΝ είμαστε απάνθρωποι κύριε Πρωθυπουργέ. Από την πρώτη στιγμή τα σπίτια μας άνοιξαν και οι Τζιώτες πρόσφεραν ρουχισμό, σκεπάσματα, νερό. Οι επιχειρήσεις προσφέρουν αφιλοκερδώς α’ ύλες και εστιάτορες μαγειρεύουν. Στα παιδιά, με το κλάμα των οποίων ξυπνήσαμε σήμερα, πήγαν γάλατα και πάνες. Αλλά, κύριε Πρωθυπουργέ ΔΕΝ είμαστε και υπάνθρωποι. ΔΕΝ είμαστε πολίτες β’ διαλογής. Σε αρκετούς τομείς κάνουμε τα ξερά χλωρά λόγω νησιωτικότητας. Ήρθε η ώρα να υπερασπιστούμε όσα με κόπο και προσωπικό αγώνα έχουμε εξασφαλίσει.ΔΕΝ δεχόμαστε να βρούμε λύση σε ένα πρόβλημα που ΔΕΝ είναι δικό μας. Κύριε Πρωθυπουργε, ανάμεσα σε όλα όσα σας απασχολήσουν σήμερα, ας είναι και η Τζια».

Πηγή: Pagenews.gr