Μεταναστευτικό Μόρια: Στην ενδοχώρα μεταφέρονται 1.500 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο

0
260

Μεταναστευτικό Μόρια: Περίπου 1.500 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο αναμένεται να μετακινηθούν το ερχόμενο Σαββάτο από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας στην ενδοχώρα. Η μετακίνηση θα γίνει με ειδικά ναυλωμένο πλοίο, και εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, για την αποσυμφόρηση των καταυλισμών στα νησιά από ευάλωτες στις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού περιπτώσεις.

Συνολικά από τα πέντε ΚΥΤ των νησιών έχει σχεδιασθεί η μετακίνηση σε σκάφη ναυλωμένα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες 2.380 άτομα από τα οποία, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργού Νότη Μηταράκη στο δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, τα πρώτα 1.500 θα φύγουν από τη Μόρια. Ας σημειωθεί ότι άλλα 100 άτομα από ευάλωτες κατηγορίες μεταφέρθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε δομές φιλοξενίας που νοικιάστηκαν στη Θερμή και στη Βαρειά της Μυτιλήνης.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες ή εκτοπισμένες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πέσουν θύματα έμφυλης βίας εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ζητώντας να υιοθετηθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Οι γυναίκες πρόσφυγες κινδυνεύουν περισσότερο να αναγκαστούν «να έχουν σεξουαλικές σχέσεις προκειμένου να επιβιώσουν» ή ανήλικα κορίτσια να αναγκαστούν σε γάμο, τόνισε η οργάνωση. Η καραντίνα που έχει επιβληθεί σε πολλές χώρες του κόσμου προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού οδηγεί σε περιορισμό των μετακινήσεων και κλείσιμο πολλών υπηρεσιών. «Πρέπει να δώσουμε προσοχή άμεσα στην προστασία των γυναικών και των κοριτσιών προσφύγων, εκτοπισμένων ή απάτριδων εν μέσω της πανδημίας», επεσήμανε η Γκίλιαν Τριγκς, αναπληρώτρια ύπατη επίτροπος για την Προστασία στην UNHCR.

Πηγή: Pagenews.gr