Μεξικό: Φωτορεπόρτερ δολοφονήθηκε μπροστά στο σπίτι του – Είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του

0
145

Μεξικό: Θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στην υφήλιο για τους δημοσιογράφους γιατί…. τους σκοτώνουν.

Ακόμη ένας προστίθεται στη λίστα με τους δολοφονημένους δημοσιογράφους στο Μεξικό, ενώ η εισαγγελία ερευνά ακόμη μια υπόθεση, καθώς υποπτεύονται οι αρχές ότι όλη αυτή η αυξανόμενη βία προέρχεται από τα καρτέλ ναρκωτικών. Ο φωτορεπόρτερ Μαργαρίτο Μαρτίνες, ο οποίος δεχόταν απειλές κατά της ζωής του δολοφονήθηκε από σφαίρες μπροστά στην είσοδο του σπιτιού του, τη Δευτέρα στην Τιχουάνα.

Μεξικό

Μεξικό: Το πτώμα του αναγνωρίστηκε τη 14η Ιανουαρίου από την οικογένειά του

Ο ίδιος ειδικευόταν στο αστυνομικό ρεπορτάζ, και δυστυχώς  έγινε «στόχος επίθεσης με πυροβόλο όπλο», σύμφωνα με όσα ανέφερε το τοπικό υπουργείο Ασφάλειας στην πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια. Ο Μαρτίνες, 49 ετών, είχε δεχθεί απειλές από μπλόγκερ, σύμφωνα με τη μεξικανική ΜΚΟ YoSiSoyPeriodista («Είμαι δημοσιογράφος»), που απαίτησε οι αρχές της αστυνομίας να λάβουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον Τύπο.

Η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε πως άρχισε να διενεργεί έρευνα για τη δολοφονία του, επισημαίνοντας πως «η ελευθερία της έκφρασης, σε όλες της τις μορφές, είναι θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών». Στην Βερακρούς, η πολιτειακή επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων κάλεσε τη γενική εισαγγελία να εκδώσει σε ισχύ «πρωτόκολλο έρευνας για εγκλήματα κατά της ελευθερίας της έκφρασης» μετά τον φόνο του Χοσέ Λουίς Γκαμπόα, με τη χρήση μαχαιριού, τη 10η Ιανουαρίου, στο λιμάνι της Βερακρούς. Το πτώμα του δεν αναγνωρίστηκε παρά τη 14η Ιανουαρίου από την οικογένειά του.

Μεξικό: Πόσοι δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν μέσα στο 2021

Το θύμα δεν εργαζόταν τόσο ως δημοσιογράφος, όσο ως αναλυτής, σύμφωνα με δηλώσεις από τοπική  πηγή στη Βερακρούς. Δεν είχε δεχθεί «επιθέσεις» ούτε «απειλές» εξ όσων είναι γνωστά, σύμφωνα με την πολιτειακή επιτροπή προστασίας των δημοσιογράφων. Το Μεξικό θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στην υφήλιο για τους δημοσιογράφους, που εκτίθενται συχνά στον κίνδυνο να υποστούν τις συνέπειες από τα καρτέλ των ναρκωτικών, τα οποία λυμαίνονται πολλές από τις 32 μεξικανικές πολιτείες.

Τουλάχιστον επτά δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 2021, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που προσπαθεί σε τέτοιες υποθέσεις να εξακριβώνει εάν το θύμα ασκούσε ακόμη το επάγγελμα κι εάν δολοφονήθηκε εξαιτίας ερευνών ή άρθρων του. Περίπου 100 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από το 2000, σύμφωνα με τους αριθμούς της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr