Μεξικό οικονομία: Ενδεχομένως θα χαθούν 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας

0
60

Μεξικό οικονομία: Σε μια εκτίμηση για την οικονομία της χώρας, προέβη ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Ειδικότερα, δήλωσε ότι η πανδημία του κορωνοϊού ενδέχεται να στοιχίσει στη χώρα ως και ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, καθώς πολλοί τομείς οικονομικής δραστηριότητας η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείται απόλυτα απαραίτητη παραμένουν ακόμη κλειστοί, στο πλαίσιο φυσικά αναχαίτισης της διασποράς του ιού.

Η μεξικανική οικονομία βρισκόταν ήδη σε ύφεση προτού χτυπήσει η πανδημία και διάφορες επενδυτικές τράπεζες προβλέπουν πλέον συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά ως και 9% φέτος προτού αρχίσει η σταδιακή ανάκαμψη το 2021. «Η πρόβλεψή μου είναι ότι εξαιτίας του κορωνοϊού θα χαθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας», τόνισε ο Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν απευθείας τηλεοπτικά. «Αλλά θα δημιουργήσουμε δύο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας», δεσμεύθηκε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Παράλληλα η εκτίμηση του προέδρου συνάδει με αυτή του συντονιστικού συμβουλίου των μεξικανικών επιχειρήσεων (CCE). Η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ είχε διαβεβαιώσει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά καταγράφει το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλα θλιβερά ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων μόλυνσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τους κανόνες για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των αυτοκινητοβιομηχανιών, των μεταλλείων και των ορυχείων και των κατασκευών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτές των ΗΠΑ και του Καναδά, χωρών με τις οποίες το Μεξικό έχει συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Τον Απρίλιο, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ετήσια έκθεσή του για την οικονομία που γενικά χρησιμοποιείται ως βάση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί ως και κατά 3,9% φέτος, λόγω του «δραστικού» αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι και στην Ιαπωνία εξετάζεται το ενδεχόμενο η ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία σκοπεύει να καταρτίσει δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό το τρέχον οικονομικό έτος, ύψους 100 και πλέον τρισεκατομμυρίων γεν (929,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων), για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού στην ιαπωνική οικονομία,  όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Nikkei.

Παράλληλα σημειώνεται ότι στο ποσό περιλαμβάνεται δαπάνη 60 τρισεκατομμυρίων γεν προκειμένου να διευρυνθούν τα δάνεια με χαμηλά επιτόκια για τις ιαπωνικές εταιρείες οι οποίες υφίστανται πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας και 27 τρισεκατομμυρίων γεν για διάφορα προγράμματα οικονομικής στήριξης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Νικέι, η οποία δεν αποκαλύπτει τις πηγές της. Επίσης, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε αναμένεται να εγκρίνει τον νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό κατά τη  συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη,  σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Πηγή: Pagenews.gr