Μιχαηλίδου: Τα μέτρα για την ενίσχυση της αναδοχής

0
42

Την ενίσχυση της αναδοχής επιθυμεί η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία προχώρησε τις τελευταίες ημέρες σε ανακοινώσεις σχετικά με την ενίσχυσή της.

Μιχαηλίδου: Ενισχύουμε την αναδοχή

«Το 2021, επικεντρωνόμαστε στην αναδοχή και την ενισχύουμε με τρία ειδικά και κρίσιμα μέτρα» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι στόχος είναι να βρεθεί «Μια Οικογένεια για Κάθε Παιδί», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι οι ανάδοχοι γονείς θα ενισχύονται με τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης – αυτόματα και ψηφιακά – μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας anynet.gr. Όπως σημειώνει, η πρώτη χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος θα γίνει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου, ενώ το επίδομα ξεκινά από 325 ευρώ για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και φτάνει έως και 1.200 ευρώ για τα παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας.

Μιχαηλίδου

Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου προσθέτει ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο, με το οποίο διευρύνονται τα ηλικιακά όρια για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Υπογραμμίζει δε ότι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι ανάδοχοι πλέον μπορούν να είναι από 25 έως και 75 ετών. Τέλος, όπως αναφέρει, δημιουργείται το paidi.gov.gr, η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα του κράτους που θα συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που αφορά στο παιδί.

Μιχαηλίδου: 700 παιδιά βγήκαν από ιδρύματα

«Στόχος μας είναι να βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα. Μετά από χρόνια αναμονής και στασιμότητας, δημιουργήσαμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Αναδοχών και Υιοθεσιών, έχουμε ταχύτητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη. Πριν από τον Ιούλιο, οπότε και ξεκινήσαμε τη λειτουργία του Νέου Εθνικού Συστήματος για τις υιοθεσίες και τις αναδοχές, ο υποψήφιος έπρεπε να περιμένει πάνω από 4 χρόνια, για να γίνει γονιός. Σήμερα, με το Σύστημά μας, μέσα από την πλατφόρμα anynet.gr, εξασφαλίζουμε ταχύτητα και, ακόμα πιο σημαντικά, διαφάνεια τόσο στις υιοθεσίες όσο και στις αναδοχές», τονίζει η υφυπουργός.

«Πλέον, το διάστημα από την υποβολή του αιτήματος έως και την ένταξή του στη διαδικασία της ηλεκτρονικής σύνδεσης για την αναδοχή δεν υπερβαίνει τους 8 μήνες και για την υιοθεσία το ένα έτος.  Με το νέο μας Σύστημα, μέσα σε 8 μήνες, από τον Ιούλιο του 2020, έχουν βγει 700 παιδιά από τα ιδρύματα και έχουν βρει την κατάλληλη γι’ αυτά οικογένεια», προσθέτει.

Μιχαηλίδου

Μιχαηλίδου: Πως θα διαδωθεί ο θεσμός της αναδοχής

Σήμερα, 1.569 παιδιά μεγαλώνουν σε ιδρύματα. Από αυτά, μόνον τα 74 προορίζονται για υιοθεσία, ενώ με την αναδοχή θα μπορούσαν να βρουν οικογένεια 641 παιδιά όλων των ηλικιών, δηλαδή το 40%. «Το 2021, επικεντρωνόμαστε στην αναδοχή και την ενισχύουμε με τρία ειδικά και κρίσιμα μέτρα», τονίζει η Δόμνα Μιχαηλίδου.

  • Ενισχύουμε τους ανάδοχους γονείς με τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης – αυτόματα και ψηφιακά – μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας anynet.gr. Η πρώτη χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος θα γίνει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου. Το επίδομα ξεκινά από 325 ευρώ για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και φτάνει έως και 1.200 ευρώ για τα παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας. Το επίδομα φυσικά θα δοθεί και στους περίπου 500 σημερινούς αναδόχους, οι οποίοι χρόνια περίμεναν μία οριζόντια ενίσχυση από το κράτος.
  • Καταθέτουμε νομοσχέδιο με το οποίο διευρύνουμε τα ηλικιακά όρια για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών, που είναι σήμερα, η αναδοχή ανοίγει σε συμπολίτες μας νεότερους και γηραιότερους. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι ανάδοχοι πλέον μπορούν να είναι από 25 έως και 75 ετών. Προσφέρεται έτσι σε πολλούς περισσότερους η δυνατότητα να εντάξουν στην οικογένειά τους ένα παιδί που χρειάζεται στήριξη και φροντίδα, αλλά και πιο σημαντικά πολλαπλασιάζουμε τις ευκαιρίες των ίδιων των παιδιών. Η διαφορά ηλικίας που προβλέπουμε ανάμεσα στο παιδί και τον ανάδοχο γονέα είναι 60 έτη. Δηλαδή ένας υποψήφιος 70 ετών, εφόσον βέβαια περάσει με επιτυχία την κοινωνική έρευνα, μπορεί να γίνει ανάδοχος σε ένα παιδί 10 ετών και πάνω.
  • Τέλος, δημιουργούμε το paidi.gov.gr, την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα του κράτους που θα συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που αφορά στο παιδί. Σε αυτή θα δίνονται απαντήσεις για τις παροχές του κράτους, τις οικονομικές ενισχύσεις, τις υπηρεσίες, τις συγκεκριμένες δράσεις, τις δομές, θα φιλοξενούνται διαβουλεύσεις και βέβαια θα παρέχεται ενημέρωση και για την αναδοχή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr