Μινκ Ελλάδα: Έλεγχοι στη δυτική Μακεδονία στις φάρμες με τα γουνοφόρα ζώα

0
15

ΕΟΔΥ και Κτηνιατρικές Υπηρεσίες «χτενίζουν» τις φάρμες με τα γουνοφόρα ζώα (μινκ) στη δυτική Μακεδονία λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού. Οι αρμόδιες Αρχές πραγματοποιούν ελέγχους στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Γρεβενών, μετά την εμφάνιση του SARS-CoV 2 σε μία εξ αυτών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ Κοζάνης, τις τελευταίες ημέρες οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ βρήκαν εργαζόμενους θετικούς στον κορωνοϊό σε τέσσερις φάρμες, όπου ήδη η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Κοζάνης έκανε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε γουνοφόρα ζώα, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν σταλεί για ανάλυση σε ειδικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης.

Θετικός ένας εργαζόμενος σε φάρμα στα Γρεβενα

Την ίδια ώρα, σε μια από τις μεγαλύτερες φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων της δυτικής Μακεδονίας, που βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα των Γρεβενών, σε τεστ αντιγόνου, γρήγορης ανίχνευσης του SARS-COV 2, που έγινε με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη, βρέθηκε θετικός ένας εργαζόμενος, στον οποίο θα γίνει και μοριακός έλεγχος.

Όπως και να έχει, όλες οι φάρμες έχουν μπει από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της δυτικής Μακεδονίας σε εντατική επιτήρηση, έτσι ώστε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, αλλά και τους ιδιοκτήτες τους να γίνονται οι έλεγχοι, τόσο των εργαζομένων σ’ αυτές όσο και των γουνοφόρων ζώων για το αν έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Είχαν θανατωθεί περίπου 2.500 χιλιάδες μινκ

Πριν από δύο εβδομάδες είχε γίνει η θανάτωση 2.500 μινκ σε φάρμα στην περιοχή του Βοϊου Κοζάνης, όπου είχαν βρεθεί γουνοφόρα ζώα θετικά στον κορωνοϊό, ενώ πλέον με νεότερη οδηγία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε όποια φάρμα βρεθούν θετικά ζωάκια, τότε αυτά θα απομονώνονται από τα υπόλοιπα, καθώς η ανάλυση των δειγμάτων τους δεν έδειξαν κάποια μετάλλαξη του στελέχους του SARS-COV 2, όπως έχει διαπιστωθεί σε άλλες χώρες, όπως η Δανία.

Στη Δυτική Μακεδονία δραστηριοποιούνται 86 φάρμες, 44 των οποίων λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, οι 35 στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, οι 5 στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών και οι δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.

Να σημειώσουμε ότι εκατομμύρια μινκ έχουν θανατωθεί σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, ειδικά στη Δανία όπου έχουν ξεσπάσει μεγάλες αντιδράσεις απο φιλοζωικές οργανώσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr