Μισέλ: “Να κατασχεθούν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία”

0
70

Μισέλ: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε την κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Ο Σαρλ Μισέλ τάχθηκε υπέρ της κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στην ΕΕ. Ακόμη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να διατεθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Και θεωρεί ότι η διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στην Βαρσοβία στην οποία συμμετέχει θα πρέπει να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης ενός είδους ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ για την Ουκρανία.

«Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος εκφράζεται υπέρ της «κατάσχεσης» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων»

«Προσωπικά, είναι απολύτως πεπεισμένος ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο να παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά επίσης να καταστήσουμε δυνατή την κατάσχεσή τους, ώστε να είναι διαθέσιμα για την χώρα που ανοικοδομείται», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξή του από τις Βρυξέλλες στο ουκρανικό πρακτορείο Interfax. «Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος εκφράζεται υπέρ της «κατάσχεσης» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων», σχολίασε εκπρόσωπός του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε στο τέλος του Απριλίου από το Κονγκρέσο να του δοθεί η δυνατότητα κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων των ρώσων ολιγαρχών που έχουν παγώσει στις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθούν εις όφελος της Ουκρανίας. Ο Καναδάς βρίσκεται στην ίδια γραμμή.

«Βλέπω τρεις προτεραιότητες για την διάσκεψη αυτή και τρεις στόχους»

Από τις Βρυξέλλες ζητήθηκε η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου της κατάσχεσης, διότι «υπάρχουν 27 δικαιικά συστήματα και σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ η απόφαση δικαστηρίου είναι απαραίτητη», εξήγησε ο Σαρλ Μισέλ.«Είναι μία δύσκολη και μακρά διαδικασία», παραδέχεται. Ο Σαρλ Μισέλ βρίσκεται στην Βαρσοβία όπου συμμετέχει στην διάσκεψη των δωρητών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Βλέπω τρεις προτεραιότητες για την διάσκεψη αυτή και τρεις στόχους. Ο πρώτος είναι η ανθρωπιστική βοήθεια, ο δεύτερος τα χρήματα, ο τρίτος είναι η ανοικοδόμηση», εξηγεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Κατά την γνώμη μου, η διάσκεψη αυτή θα είναι το σημείο εκκίνησης ενός ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ για την Ουκρανία».

«Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι ουκρανικές αρχές θα είναι σε θέση, τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται, να διαθέτουν τους πόρους που χρειάζονται για να επιτύχουν τους τρεις αυτούς στόχους», είπε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος τάσσεται και υπέρ της ιδέας της μεταφοράς του 10% των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τα κράτη μέλη στην Ουκρανία. «Πρέπει να εξετάσουμε για ποια κράτη μπορεί θα είναι αυτό δυνατό», είπε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr