Μηταράκης: Έχουμε ενημερώσει Ε.Ε. και Διεθνείς Οργανισμούς για πιθανό «καραβάνι προσφύγων»

0
86

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ομάδα Σύρων που ζει στην Τουρκία, οργανώνει μεταφορά προσφύγων συμπατριωτών τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το θέμα που διακινούν τούρκικα ΜΜΕ, αναδημοσιεύοντας πληροφορίες που μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP την Δευτέρα, σχετικά με την μετακίνηση χιλιάδων μεταναστώνπρος τα ευρωπαϊκά σύνορα, μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ομάδα Σύρων που ζει στην Τουρκία, οργανώνει μεταφορά προσφύγων συμπατριωτών τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι πρόσφυγες οργανώνονται μέσω καναλιού που δημιουργήθηκε στην πλατφόρμα Telegram και ήδη «ακολουθούν» 70 χιλιάδες άτομα. Από το κανάλι αυτό δίνονται πληροφορίες για το τι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους οι μετανάστες για το μεγάλο ταξίδι προς την Ευρώπη, όπως υπνόσακοι, σκηνές, σωσίβια, νερό, κονσέρβες, κουτιά πρώτων βοηθειών κ.α.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε στον ΣΚΑΪ πως «υπάρχει μια προσπάθεια στην Τουρκία για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ενώ την ίδια ώρα προσπαθούν να διώξουν μετανάστες οι Τούρκοι λόγω των δικών τους οικονομικών προβλημάτων που βιώνουν». Σχετικά με τα δημοσιεύματα για την μετακίνηση των 70.000 μεταναστών, ο κ. Μηταράκης είπε πως δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να δημιουργείται αυτό το καραβάνι με τους μετανάστες, ενώ έχει ήδη ενημερώσει την Ευρωπαία Επίτροπο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιπλέον, σημείωσε πως η FRONTEX έχει πλήρη ενημέρωση και συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. για το συγκεκριμένο θέμα.

Στην συνέχεια ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι εδώ και μέρες η κυβέρνηση γνώριζε για την κίνηση αυτή, καθώς είχαν τις πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες της Ε.Ε., όπως και τον Μάρτιο του 2020, όταν οχυρώθηκε ο Έβρος.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στο πρόσφατο περιστατικό με τους 38 μετανάστες στον Έβρο και την «έμφαση που δόθηκε και στο εσωτερικό της χώρας μας και την Ευρωπαϊκή Αριστερά, που έδωσε το έναυσμα στην Τουρκία, να προσπαθεί να διαδώσει το μήνυμα ότι η Ευρώπη ανοίγει τα σύνορά της. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή το πώς διαχειριζόμαστε επικοινωνιακά θέματα μεταναστευτικού για να μην σταλεί σε κάποιους ένα μήνυμα που μπορούν να παρερμηνεύσουν και αυτό να οδηγήσει σε μια έξαρση μέσα στην Τουρκία σε αυτούς που θέλουν να έρθουν στην Ε.Ε. να νομίζουν ότι η πολιτική άλλαξε. Η πολιτική δεν άλλαξε».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr