Μηταράκης για ναυάγιο στην Πύλο: Το Λιμενικό δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα

0
57

«Το Λιμενικό δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων για τη βύθιση του αλιευτικού σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Πύλου ο τέως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

«Το Λιμενικό δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων για τη βύθιση του αλιευτικού σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Πύλου ο τέως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και υποψήφιος βουλευτής Χίου με τη ΝΔ, Νότης Μηταράκης.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι: «Υπάρχει η Διεθνής Σύμβαση των δικαιωμάτων της Θάλασσας, η UNCLOS η οποία είναι σε ισχύ από το 1994 και έχει υπογραφεί από 168 κράτη-μέλη. Αυτή ορίζει ότι το Λιμενικό Σώμα έχει δικαίωμα να σταματήσει ένα σκάφος, να το ελέγξει για παράνομη δράση εντός χωρικών υδάτων. Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος σε εκείνο το σημείο είναι 12 ναυτικά μίλια. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρχει μία ζώνη επιπλέον 12 μιλίων, η συνορεύουσα ζώνη, η οποία δεν υπάρχει στο Ιόνιο και να φτάσει τη δικαιοδοσία του Λιμενικού στα 24 μίλια».

Πηγή: Pagenews.gr