Μηταράκης: «Μέχρι τώρα έχουν γίνει 4.000 απελάσεις – Έχουν σταματήσει οι ροές»

0
30

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης μίλησε για την επιδημία στα καμπ, για τις μειωμένες ροές, για τις απελάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση, και για τις εικόνες των προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας. Όπως σημείωσε περισσότερο κινδυνεύουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να εκτεθούν στον κορωνοϊό από την τοπική κοινωνία παρά το αντίθετο.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη.

Για την πορεία της πανδημίας

Μετά το απαραίτητο άνοιγμα της οικονομίας η πολιτεία ανέμενε αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, που επανέφερε το ζήτημα της ατομικής ευθύνης. Σημείωσε πως «τα μέτρα είναι επαρκή, αρκεί ο κόσμος να τα εφαρμόζει. Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα δεν χρειαζόμαστε περαιτέρω».

Δεν υπάρχει κρούσμα στις δομές

Αναφορικά στις δομές, ο υπουργός Μετανάστευτης τόνισε πως δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα στις δομές, ούτε θάνατος σχετιζόμενος με την μετανάστευση.

«Εφαρμόζουμε ως τις 31/8 συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα. Μεγαλύτερος είναι ο φόβος μετάδοσης από την τοπική κοινωνία προς τις δομές παρά το αντίθετο», υπογράμμισε. «Σε κάθε νησί υπάρχει δομή καραντίνας, δεν έχουμε νέες ροές, είναι μειωμένες κατά 95% το τελευταίο 4μηνο», πρόσθεσε.

4.000 απελάσεις και πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών

Έως τώρα, σύμφωνα με τον κ.Μηταράκη έχουν γίνει 4.000 απελάσεις «και ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών». Στόχος του αρμόδιου Υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση των νησιών, χωρίς τη δημιουργία νέων δομών.

Τι θα γίνει με τους  πρόσφυγες

Ερωτηθείς για τις εικόνες των προσφύγων σε πλατείες στο κέντρο της Αθήνα, ανέφερε πως: «Δεν θα δίνουμε ούτε ισόβια σύνταξη, ούτε ισόβια στέγαση σε αυτούς που είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας.

Μπορεί να μείνει 3 χρόνια στη χώρα μας, έχει δικαίωμα εργασίας, υπάρχει ειδικό πρόγραμμα που τον βοηθάει να νοικιάσει σπίτι και του επιδοτούν κάποια νοίκια, υπάρχουν μηχανισμοί στήριξης, υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος».

«Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για τη λειτουργία της οικονομίας και τη μη εξάπλωση της πανδημίας»

Σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας στάθηκε στην ισσοροπία που χρειάζεται ανάμεσα στην πραγματική οικονομία και την αποφυγή εξάπλωσης του ιού. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Το να λειτουργεί η οικονομία, να διατηρούνται οι θέσεις εργασίας αλλά να μην υπάρξει εξάπλωση της πανδημίας. Πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα από τον κόσμο, αλλιώς η πολιτεία θα αναγκαστεί να τα αυστηροποιήσει».

«Γίνονται διαρκείς έλεγχοι σε σημεία που υπάρχει συνωστισμός. Δεν ήταν λάθος ο σχεδιασμός, υπάρχουν λάθη στην εφαρμογή τους. Είναι δύσκολες οι ισορροπίες. Επαναφέρω το θέμα της ατομικής ευθύνης. Οι δυνατότητες του ελληνικού δημοσίου δεν είναι απεριόριστες».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr