Μηταράκης μεταναστευτικό: «Δεν θα ανοίξουν άλλες δομές»

0
175

Δεν τίθεται θέμα δημιουργίας νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Ο κ. Μηταράκης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ σημείωσε ότι οι δομές στα νησιά έχουν αποσυμφορηθεί κατά 38% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 ενώ παράλληλα διευκρίνισε ότι κάποιοι από τους πρόσφυγες έχουν απελαθεί. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι είναι η πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι που έφυγαν από τη χώρα μας περισσότεροι από όσοι μπήκαν.

«Οι ροές έχουν μειωθεί κατά 90%. Έχουν φύγει 2.700, ενώ στη χώρα μας μπήκαν 2.000. Δεν μιλάμε πλέον για δημιουργία νέων δομών, αλλά για κλείσιμο», δήλωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος κατέστησε πάντως σαφές ότι η χώρα μας δεν μπορεί να παραμείνει προορισμός για μετανάστες. «Δεν έχουμε την ικανότητα να τους στηρίξουμε όλους. Δεν μπορούμε να παρέχουμε ισόβια προνόμια -ισόβια σύνταξη και ισόβια κατοικία. Ακόμα και το άσυλο δεν είναι ισόβιο, είναι τριετές», είπε και στη συνέχεια στάθηκε στα αποτελέσματα των ελέγχων των τεστ κορωνοϊού στη Μόρια. Όπως ενημέρωσε ότι τα επιβεβαιωμένα μέχρι στιγμής κρούσματα της νόσου στη Μόρια ανέρχονται σε 17.

Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε από τον έλεγχο μέχρι τώρα 1.600 δειγμάτων σε σύνολο 2.000 που ελήφθησαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το τριήμερο Πέμπτη 3, Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι όσοι πρόσφυγες διαπιστώνονται θετικοί στον ιό τίθενται σε απομόνωση σε ειδικό χώρο στο ΚΥΤ, ενώ το σύνολο του καταυλισμού από την περασμένη Τετάρτη έχει τεθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στον Έβρο, ο κ. Μηταράκης, αν και επανέλαβε ότι είναι γνωστή η προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει την προσφυγική κρίση, υπογράμμισε ότι οι ροές εκεί είναι μειωμένες κατά 58%. Ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε ότι ετοιμάζεται ο νέος φράχτης, που θα κάνει πιο ασφαλή τα ανατολικά μας σύνορα. Αναφερόμενος, τέλος, στα κλειστά κέντρα δομών, είπε ότι θα διαθέτουν διπλή περίφραξη, θα απαιτείται κάρτα για την είσοδο και την έξοδο, θα εγκατασταθούν κάμερες, ενώ τα κέντρα θα παραμένουν κλειστά κατά τις βραδινές ώρες, ώστε να υπάρχει αίσθημα ασφάλειας και για τους διαμένοντες στις δομές, αλλά και για τους τοπικούς πληθυσμούς.

Σε καραντίνα Σχιστό, Μαλακάσα, Ελαιώνας και Μόρια:

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως με κοινές αποφάσεις των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου τέθηκαν σε καραντίνα από χθες οι δομές σε Σχιστό, Μαλακάσα, Ελαιώνα και Μόρια μετά τους νοσούντες κορωνοϊού που εντοπίστηκαν εκεί. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας στις παραπάνω δομές θα είναι σε ισχύ μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr