Μηταράκης New York Times: Συνεχίζουμε να παράσχουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται

0
70

Με δήλωσή του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απαντά σε δημοσιεύματα του ξένου τύπου και συγκεκριμένα, στους The New York Times.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή  έχει διασώσει, τα τελευταία χρόνια, δεκάδες χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο Πέλαγος και χάρη στις προσπάθειες του, το 2020, είχαμε μόνο ένα θανατηφόρο συμβάν», αναφέρει.

Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να «εργαλειοποιήσει τη μεταναστευτική κρίση, και παρά την πανδημία του κορωνοϊού, συνεχίζουμε να παράσχουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται. Και σήμερα η χώρα μας φιλοξενεί 160 χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο», προσθέτει για να καταλήξει στο εξής: «την ίδια στιγμή, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε σθεναρά τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως προβλέπεται από την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αρνούμαστε κατηγορηματικά ισχυρισμούς που διατυπώνονται για το αντίθετο. Σημειώνουμε ότι η Τουρκική Ακτοφυλακή αναφέρεται ως πηγή».

Συμπληρωματικά, «επισημαίνουμε ότι από τις συνεντεύξεις που δημοσιεύονται από πρόσφυγες, οι οποίοι τώρα διαμένουν στην Τουρκία, δεν προκύπτουν στοιχεία ότι τα πρόσωπα αυτά διατρέχουν κίνδυνο στην Τουρκία και κατά συνέπεια δύνανται να αιτηθούν διεθνούς προστασίας εκεί».

«Η Ελλάδα στέλνει πίσω πρόσφυγες και μετανάστες εγκαταλείποντάς τους σε βάρκες, στη θάλασσα», σύμφωνα με τους New York Times

Οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές Aρχές εγκαταλείπουν πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοικτά, σε βάρκες χωρίς μηχανές ή κουπιά. «Η ελληνική κυβέρνηση απέλασε στα κρυφά περισσότερους από χίλιους πρόσφυγες, από τα σύνορα της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας τους με βάρκες στην άκρη των ελληνικών χωρικών υδάτων και εγκαταλείποντάς τους σε φουσκωτά σκάφη και, μερικές φορές, σε σωσίβιες λέμβους με υπεράριθμους επιβάτες», υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι Patrick Kingsley και Karam Shoumali, που επικαλούνται τρία ανεξάρτητα παρατηρητήρια, δύο ακαδημαϊκούς ερευνητές αλλά και την τουρκική ακτοφυλακή.

Επιπλέον, οι NYT κατέγραψαν τις μαρτυρίες πέντε ατόμων που ισχυρίζονται πως βρέθηκαν σε μία από αυτές τις βάρκες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρείχαν βίντεο και φωτογραφικό υλικό – σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ. «Πολλοί Έλληνες έχουν αγανακτήσει καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που αναζητούν άσυλο μαραζώνουν σε ελληνικά νησιά. Τώρα, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία πως η νέα, συντηρητική κυβέρνηση έχει μία νέα μέθοδο για να τους κρατάει εκτός» της χώρας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr