Μηταράκης προσφυγικό: «Έχουν μειωθεί οι ροές, κλείνουμε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα»

0
32

Προσωρινές και όχι μόνιμες θα είναι οι κατασκευές στη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, στον δήμο Παιονίας, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευση και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Ο κ. Μηταράκης είχε σήμερα συνάντηση στο Πολύκαστρο, με τον δήμαρχο της περιοχής Κωνσταντίνο Σιωνίδη, παρουσία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργου Γεωργαντά, όπου και συζητήθηκε η κατάσταση στο μεταναστευτικό.

Στη συνέχεια ο υπουργός επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα, περιηγήθηκε στους χώρους και ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον διοικητή Τραϊανό Τρέγκα, υπηρεσιακούς υπαλλήλους κ.ά. «Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό σε σχέση με το 2015. Βάλαμε δυο στόχους: την ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε στις δηλώσεις του και υπογράμμισε ότι τους τελευταίους μήνες οι ροές έχουν μειωθεί κατά πάνω από 90%.

«Αυτό μας επιτρέπει να αποσυμφορήσουμε όχι μόνο τις δομές των νησιών, όπου η αποσυμφόρηση έχει φτάσει στο 35% αλλά να αρχίσουμε να κλείνουμε και δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα» ανέφερε και προσέθεσε: «Χθες κλείσαμε άλλα έξι ξενοδοχεία που χρησιμοποιούμε για το μεταναστευτικό. Και δημιουργούμε και κενές θέσεις σε υφιστάμενες δομές».

Αναφορικά με τη Νέα Καβάλα, ο υπουργός είπε ότι οι κατασκευές θα είναι προσωρινές και όχι μόνιμες, επισήμανε πως «όλες οι δομές είναι προσωρινές, δεν υπάρχουν μόνιμες δομές για το μεταναστευτικό» και προσέθεσε ότι χάρη και στην προσπάθεια της Υπηρεσίας Ασύλου για την ταχύτερη έκδοση αποφάσεων, «οι ανάγκες φιλοξενίας μειώνονται δραστικά απ’ αυτά που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αποζημιώσεων προς ιδιώτες και φορείς, το οποίο έθεσε ο δήμαρχος Παιονίας, υποδεχόμενος τον κ. Μηταράκη, ο υπουργός σημείωσε ότι το θέμα αυτό νομοθετήθηκε απ’ αυτή την κυβέρνηση το 2020 και τώρα «διαχειριζόμαστε τα αιτήματα των δήμων καθώς και το ταμείο αλληλεγγύης, το οποίο θα χρηματοδοτείται με 25 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για να στηρίζει έργα στις περιοχές που έχουν σηκώσει το βάρος του μεταναστευτικού».

Κλείνει η ξενοδοχειακή δομή στις Μουριές:

Μετά τη Νέα Καβάλα, ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον κ. Γεωργαντά, συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Κιλκίς, Δημήτρη Κυριακίδη, και σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πως από την άλλη εβδομάδα ξεκινά η διαδικασία τερματισμού της ξενοδοχειακής δομής φιλοξενίας στις Μουριές «για να ολοκληρώσουμε εντός χρονοδιαγράμματος την πλήρη αποχώρηση των αιτούντων άσυλο απ’ αυτό».

Ο υπουργός είπε ακόμη πως «λειτουργούσαν 67 ξενοδοχεία στην Ελλάδα για τις ανάγκες των μεταναστευτικών ροών και αυτή τη στιγμή λειτουργούν 49» και προσέθεσε οι ξενοδοχειακές δομές φιλοξενίας συνέβαλαν τα μέγιστα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων. «Όλα θα κλείσουν εντός του 2020» τόνισε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr