Μητσοτάκης: Δεν συζητάμε λύση δύο κρατών στην Κύπρο

0
160

Μητσοτάκης: Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στον Γ.Γ του ΟΗΕ και ανέφερε την πρόταση της Ελλάδας για το Κυπριακό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την θέση της Ελλάδας στο Κυπριακό στον Αντόνιο Γκουτέρες. Να θυμίσουμε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε στο ΕΛΚ τις εξελίξεις πάνω στο Κυπριακό και ζήτησε την συνδρομή τους ως προς την Τουρκία.

Τη πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η θέση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για λύση στο Κυπριακό στη βάση των δύο κρατών είναι απορριπτέα και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, καθώς αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο διαπραγματευτικό κεκτημένο, αλλά και στο κοινοτικό κεκτημένο, επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι έγινε στην Διάσκεψη

Σε ό,τι αφορά τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κοινό ανακοινωθέν που καλεί σε άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μόνη χώρα που εξέφρασε επιφύλαξη για το κοινό ανακοινωθέν ήταν η Τουρκία.

Ενημέρωση του ΕΛΚ για το Κυπριακό

Ανάμεσα σε άλλα, τη Σύνοδο του ΕΛΚ απασχόλησαν το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, το Μεταναστευτικό και οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και τη Ρωσία.

Σε παρέμβαση του κατά τη Σύνοδο του ΕΛΚ, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και την άτυπη διάσκεψη που έλαβε χώρα στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου, και υπογράμμισε τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, ο ΠτΔ αναφέρθηκε ακόμη στις προτάσεις που έχει υποβάλει για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με στόχο την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε μια διαρκή λύση του προβλήματος, νοουμένου ότι και η άλλη πλευρά επιδείξει καλή θέληση.

Η προκλητική στάση της Τουρκίας

Ο Ν. Αναστασιάδης επισήμανε τη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας τόσο στη θάλασσα όσο και επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, με έμφαση στις παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες προς το ΕΛΚ για τις θέσεις αρχών που τηρεί στο Κυπριακό, ζητώντας παράλληλα τη συνδρομή των μελών του προς την κατεύθυνση της άσκησης επιρροής στην Τουρκία για συμμόρφωση της με το διεθνές δίκαιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr