Μητσοτάκης σε φον ντερ Λάιεν: Μόνο με 3η δόση να ταξιδεύουν οι άνω των 60 στην Ευρώπη

0
46

Μητσοτάκης σε φον ντερ Λάιεν: Τι αναφέρεται στην επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την πραγματοποίηση της 3ης δόσης του εμβολίου, ως προϋπόθεση ισχύος για τους άνω των 60 ετών του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού (EU DCC) για ταξίδια εντός της Ε.Ε. έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο κείμενο στο οποίο ο πρωθυπουργός απευθύνεται στην πρόεδρο της Κομισιόν με το μικρό της όνομα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζει την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, παρά την εμβολιαστική εκστρατεία. Όπως λέει, αυτή πιθανότατα αποδίδεται είτε στην μετάλλαξη Δέλτα είτε στην μείωση της κάλυψης που προσφέρουν τα εμβόλια με το πέρασμα του χρόνου.

Να σημειωθεί πως με βάση αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στη χώρα μας τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τα άτομα άνω των 60, παύουν να ισχύουν 7 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού αν δεν γίνει τρίτη δόση.

Μητσοτάκης σε φον ντερ Λάιεν: «Σημαντικό βήμα στον αγώνα μας κατά της πανδημίας»

Ο πρωθυπουργός σημειώνει πως υπάρχει μία διαφοροποίηση σχετικά με την πολιτική που ακολουθούν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην τρίτη δόση, τονίζει ωστόσο πως αυτή η χρονική περίοδος αποτελεί μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, όπως λέει «για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, ειδικά από την στιγμή που η τρίτη δόση έχει αποδείξει πως είναι αποτελεσματική σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% στο να αποτρέψει άσχημα αποτελέσματα όπως ο θάνατος, ενώ προστατεύει και από την συμπτωματική νόσηση αφού κρατά τους πολίτες εκτός νοσοκομείων».

Μητσοτάκης σε φον ντερ Λάιεν

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει χαρακτηριστικά: «προτείνω να θεωρηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του COVID-19 ως προϋπόθεση ασφαλούς ταξιδιού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευρωπαίους πολίτες άνω των 60 ετών». Όπως λέει, αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο αποδείχθηκε συλλογική επιτυχία που επέτρεψε περαιτέρω την ασφαλή επιστροφή μας για να ταξιδέψουμε από χώρα σε χώρα. «Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη σχετικά με την περίοδο ισχύος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού που σχεδιάζει να εγκρίνει η Επιτροπή και στις συστάσεις 1475/20 και 912/20 του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια στην ΕΕ», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει πως μία τέτοια πρωτοβουλία «θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας μας να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά ένα βαρύ χειμερινό κύμα νοσηλειών αλλά και να διατηρήσουν τον έλεγχο του ιού και της πανδημίας χωρίς να προχωρήσουν σε νέους οριζόντιους περιορισμούς που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών μας και την ελευθερία του κίνηση».

Εν κατακλείδι, τονίζει πως «πιστεύω ότι η επιβολή της τρίτης δόσης ως μέρος της πιστοποίησης του εμβολιασμού για πολίτες άνω των 60 ετών θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα μας κατά της πανδημίας και σας παρακαλώ να εξετάσετε και να συζητήσετε αυτήν την πρόταση με άλλα κράτη μέλη».

Μητσοτάκης σε φον ντερ Λάιεν: Δείτε την επιστολή

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr