Μητσοτάκης στην Κροατία: Για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός

0
68

Μητσοτάκης στην Κροατία: Επίσκεψη στην Κροατία πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συναντήθηκε με τον Κροάτη ομόλογό του Andrej Plenković.

Επίσκεψη στην Κροατία πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συναντήθηκε με τον Κροάτη ομόλογό του Andrej Plenković. Ο πρωθυπουργός έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο Zoran Milanović, ενώ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Βουλής Gordan Jandroković.

Αμφότερες και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ τους σε διμερές, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο επίκεντρο της ατζέντας το μεταναστευτικό και η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας

Κυριάκος Μητσοτάκης και Andrej Plenkovic αντάλλαξαν απόψεις για επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα, όπως το Μεταναστευτικό. Η κροατική πλευρά αναγνώρισε ότι η αλλαγή πολιτικής της Ελλάδας στο θέμα αυτό μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδήγησε σε μείωση της μεταναστευτικής πίεσης προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη διαδρομή που οδηγεί στην Ευρώπη μέσα από τα Βαλκάνια. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Κροατίας για ένταξη στη ζώνη Schengen, την ευρωζώνη, και στον ΟΟΣΑ. Εξέφρασε, επίσης, ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πρόσφατη προσχώρηση της Κροατίας στην ομάδα EUMED-9 κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Αθηνών, με αφορμή την οποία έιχε υποδεχθεί τον Κροάτη ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την ισχυρή υποστήριξή τους στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και τη διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Συζητήθηκε ακόμη η κρίση στην Ουκρανία και η ανάγκη αποκλιμάκωσης.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, την επιθετική ρητορική και ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, και δήλωσε τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στον καλή τη πίστει διάλογο στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από την Τουρκία για επίτευξη πολιτικών στόχων, με αφορμή και την επικείμενη επέτειο δύο ετών από τα γεγονότα στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020.

Σε ό,τι αφορά τη διμερή συνεργασία, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, των υποδομών και των μεταφορών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr