Μητσοτάκης Σύνοδος ΕΛΚ: Έθεσε το θέμα της Αγιάς Σοφιάς και των τουρκικών προκλήσεων

0
70

Όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και της ευρύτερης προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.  Η Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε ότι η απόφαση για την Αγιά Σοφιά είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης τη βαθιά ανησυχία του για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας των πιθανών κυρώσεων.

Αύριο ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής

Μιλώντας για το αντικείμενο της αυριανής κρίσιμης συνόδου κορυφής που θα γίνει με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εμβληματική την πρόταση της Κομισιόν για τις επιχορηγήσεις και τα πιθανά δάνεια, τονίζοντας ότι οι αγορές αναμένουν από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε με σαφήνεια το μήνυμα ότι η Ελλάδα διαφωνεί με την πρόταση για μείωση των πόρων για τη διαχείριση των συνόρων και του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα. Παρών στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ ήταν ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου.

Το σχόλιο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη εν όψει της Συνόδου Κορυφής

Να θυμίσουμε ότι τη γενική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον χειρισμό της πανδημίας σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κάνοντας λόγο για πρόκληση ιστορικών διαστάσεων. Η κρίση της πανδημίας και οι οικονομικές της συνέπειες αποτελούν δοκιμασία υπαρξιακών διαστάσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε σε δήλωσή του μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. «Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, μετέφερα το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης, ότι η απάντησή μας πρέπει να είναι ισχυρή, άμεση και ευέλικτη», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr