Moderna: Το εμβόλιο πιθανόν να προσφέρει προστασία για έως 2 χρόνια

0
50

Το εμβόλιο mRNA κατά της COVID-19 της εταιρίας Moderna είναι πιθανόν να προσφέρει προστασία για έως 2 χρόνια περίπου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της σήμερα, αν και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να υπάρξει μια οριστική αξιολόγηση. Η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας, που πέρυσι εξέπληξε ολόκληρο τον κόσμο καθώς ανέπτυξε εμβόλιο κατά της ασθένειας που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό σε μερικές μόλις εβδομάδες, έλαβε χθες την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εμβόλιό της.

Δεδομένου ότι η ανάπτυξη και η φαρμακοεπαγρύπνηση εμβολίων συνήθως απαιτούν χρόνια, η διάρκεια της προστασίας των εμβολίων κατά της COVID-19 είναι ένα ερώτημα που συνεχίζει να απασχολεί τους επιστήμονες και τις ρυθμιστικές αρχές. «Το εφιαλτικό σενάριο που περιγράφηκε στα μέσα ενημέρωσης στην άνοιξη, με ένα εμβόλιο που θα λειτουργεί μόνο για ένα μήνα ή δύο, έχει, νομίζω, εξαφανιστεί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο όμιλος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Oddo BHF.

«Η ανοσολογική απόκριση που δημιουργείται στον ανθρώπινο οργανισμό φθίνει με πολύ αργούς ρυθμούς… Πιστεύουμε ότι δυνητικά θα υπάρχει προστασία για περίπου δυο χρόνια». Ο Μπανσέλ πρόσθεσε ότι η εταιρία του πρόκειται να αποδείξει ότι το εμβόλιό της θα είναι επίσης αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με επιστήμονες, τα εμβόλια που έχουν προσφάτως αναπτυχθεί αναμένεται να είναι εξίσου αποτελεσματικά και έναντι των δύο αυτών μεταλλάξεων.

Εμβόλιο Moderna: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το σκεύασμα που εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ

Με ενθουσιασμό έγινε δεκτή σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι εγκρίθηκε το εμβόλιο της Moderna κατά της νόσου Covid-19. Πλέον, απομένει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να ξεκινήσει η χορήγησή του.  «Ο EMA συστήνει να χορηγηθεί άδεια υπό όρους για την κυκλοφορία στην αγορά του εμβολίου κατά της Covid-19 της Moderna προκειμένου να προληφθεί η ασθένεια στα άτομα άνω των 18 ετών», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που εδρεύει στο Άμστερνταμ.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε όμως για το σκεύασμα της της αμερικανικής εταιρείας που ρίχνεται στη «μάχη» κατά της πανδημίας;

Το εμβόλιο αυτό μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμών Κελσίου (δηλαδή σε απλό ψυγείο) για διάστημα έως και 30 ημερών, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το αντίστοιχο σκεύασμα της Pfizer διατηρείται στους -70 βαθμούς Κελσίου, και άρα απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε δίκτυα παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια κρίσιμα ερωτήματα γύρω από το εμβόλιο της Moderna που δεν έχουν ακόμα απαντηθεί. Πρώτο από όλα, η διάρκεια της προστασίας που προσφέρει. Σε αυτή τη φάση, δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο διαρκεί η ανοσία την οποία αποκτά κάποιος όταν κάνει το εμβόλιο, καθώς οι επιστήμονες της Moderna θα πρέπει να παρακολουθήσουν τους εθελοντές της έρευνας για πολύ καιρό ακόμα, προκειμένου να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα.

Επίσης, δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ηλικιωμένους, οι οποίοι άλλωστε κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν εάν κολλήσουν κορωνοϊό. Πάντως, στέλεχος της Moderna που έχει μιλήσει στο BBC ανέφερε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο δεν φαίνεται να χάνει την αποτελεσματικότητά του όσο αυξάνεται η ηλικία του χρήστη. 

Σε σύγκριση με αυτό της Pfizer, ποιο είναι πιο αποτελεσματικό;

Κάθε εμβόλιο φτάνει στη μέγιστη αποτελεσματικότητά του μετά από τη χορήγηση δύο δόσεων. Σε συνέντευξή του στους The New York Times, ο William C. Gruber, MD, senior Αντιπρόεδρος Κλινικών Δοκιμών και Ανάπτυξης Εμβολίων της Pfizer εξήγησε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι 52% αποτελεσματικό μετά την πρώτη δόση και η αποτελεσματικότητά του φτάνει περίπου στο 95% μετά τη δεύτερη δόση σε ενήλικες ηλικίας από 16 ετών.

Αυτό της Moderna είναι περίπου 94,1% αποτελεσματικό κατά της COVID-19 σε ανθρώπους ηλικίας 18 και άνω, σε κλινική δοκιμή σε 30.000 ανθρώπους. Και παρότι υπάρχει μια μικρή διαφορά στην αποτελεσματικότητα, αυτή είναι όντως πολύ μικρή. svg%3E

Όσο για τις παρενέργειές τους;

Όπως και κάθε εμβόλιο, κάποιες ελαφριές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αναμενόμενες. Σύμφωνα με τον FDA μετά την εξέταση των δεδομένων για το εμβόλιο της Pfizer, οι παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να παρουσιαστούν:

 • Πόνος στο σημείο της ένεσης, οίδημα ή ερυθρότητα
 • Κόπωση
 • Πονοκέφαλος
 • Μυικός πόνος
 • Πόνος στις αρθρώσεις
 • Πυρετός
 • Ναυτία
 • Πρήξιμο στους λεμφαδένες.

Η Pfizer επίσης προειδοποιεί ότι υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα πρόκλησης σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που συνήθως παρουσιάζεται στα πρώτα λεπτά έως και μία ώρα μετά τον εμβολιασμό. Γι’ αυτό άνθρωποι με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν κάνουν το εμβόλιο.

Στην αντίστοιχη ενημέρωση του FDA για το εμβόλιο της Moderna, αναφέρονται ως πιθανές ανεπιθύμητες αντιδράσεις οι εξής:

 • Πόνος στο σημείο της ένεσης, οίδημα ή ερυθρότητα
 • Κόπωση
 • Πονοκέφαλος
 • Μυικός πόνος
 • Πόνος στις αρθρώσεις
 • Ρίγη
 • Πυρετός
 • Ναυτία/εμετός

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr