Moody’s Analytics: Η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, και οι “άσοι στο μανίκι” του Κυριάκου Μητσοτάκη

0
87

Σε αυτό το στάδιο, το πολιτικό τοπίο έχει ελάχιστη έως καθόλου στήριξη για μια κυβέρνηση συνασπισμού. Έως τον δεύτερο γύρο των εκλογών στα τέλη Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την πρώτη εικόνα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, κάτι που θα μπορούσε να είναι άλλος ένας “άσος στο μανίκι” σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του οίκου για ανάπτυξη 3,7% στην Ελλάδα φέτος, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Οι εκλογές στην Ελλάδα οδήγησαν σε ξεκάθαρη νίκη για το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατέγραψε μια άνευ προηγουμένου διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων από την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο οικονομολόγος και assistant director της Moody’s Analytics, Μιχάλης Γραμματικόπουλος. Ωστόσο, ο πρώτος γύρος των εκλογών δεν επέτρεψε στη Ν.Δ να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών λόγω αλλαγής του εκλογικού νόμου. Σε αυτό το στάδιο, το πολιτικό τοπίο έχει ελάχιστη έως καθόλου στήριξη για μια κυβέρνηση συνασπισμού. Έως τον δεύτερο γύρο των εκλογών στα τέλη Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την πρώτη εικόνα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, κάτι που θα μπορούσε να είναι άλλος ένας “άσος στο μανίκι” σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του οίκου για ανάπτυξη 3,7% στην Ελλάδα φέτος, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ο κ. Γραμματικόπουλος σημειώνει πως το βασικό σενάριο της Moody’s Analytics το περασμένο έτος υπέθετε ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και ότι ένας τρίτος γύρος αποτελούσε κίνδυνο, καθώς οι Έλληνες θα ήθελαν να αποφύγουν τις αλλεπάλληλες κάλπες. Όχι μόνο επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη του οίκου, αλλά έχει πλέον εμφανιστεί μία σημαντική πιθανότητα μακροπρόθεσμης κυβερνητικής σταθερότητας στη χώρα. Σε περίπτωση που οι επόμενες εκλογές παρουσιάσουν παρόμοια εικόνα ψήφων, θα μπορούσε να σχηματιστεί μια πολύ εύρωστη κυβέρνηση με πολύ μικρή πιθανότητα αποσταθεροποίησης στην τετραετία.

Ένας φιλόδοξος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι να προσπαθήσει να εξασφαλίσει όχι μόνο μεγάλη πλειοψηφία αλλά συγκεκριμένα 180 έδρες στο κοινοβούλιο, κάτι που θα επέτρεπε μελλοντικές αναθεωρήσεις στο σύνταγμα, επισημαίνει ο οικονομολόγος. Με αυτό το σενάριο, υπάρχουν πιθανότητες να ανακληθεί το άρθρο 16 του ελληνικού συντάγματος, το οποίο απαγορεύει σήμερα τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα. Αυτό θα σήμαινε ένα τεράστιο βήμα προς το άνοιγμα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας. “Υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση δώσει κίνητρα και δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα καλωσορίζει τους ξένους φοιτητές, ενώ θα συνεχίσει να αναπτύσσει τη δημόσια εκπαίδευση με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την κατάταξή τους, το αποτέλεσμα θα ήταν καθαρά θετικό”, τονίζει ο κ. Γραμματικόπουλος.

Η πολιτική σταθερότητα, η αναγνώριση των νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τη διεθνή κοινότητα και το εξαιρετικό πρώτο τρίμηνο της τουριστικής περιόδου θα έχουν θετικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη το 2023 και πιθανότατα θα προκαλέσουν ανοδική αναθεώρηση των βασικών εκτιμήσεων της Moody’s Analytics για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του έτους, όπως επισημαίνεται.

“Σε αυτό το περιβάλλον, η καμπύλη αποδόσεων θα “χαλαρώσει” και θα γίνει λιγότερο απότομη και ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί, δημιουργώντας τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μειώσεις φόρων και πιθανές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Με πρόσθετες ξένες επενδύσεις και την άρση της γραφειοκρατίας, θα βοηθούσε σημαντικά την απασχόληση και θα επέτρεπε στην Ελλάδα να καταγράψει μεσοπρόθεσμα ανάπτυξη του ΑΕΠ πάνω από το δυνητικό” καταλήγει ο assistant director του οίκου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr